04.05.2020

Iz moje poslušalnice: Jasna Žitnik

Jasna Žitnik je vsestranska glasbenica, pevka, flavtistka, aranžerka in pedagoginja. Doma je v številnih glasbenih sferah, od glasbenega ustvarjanja, pedagogike do organizacije koncertov.

SIGIC

Jasna Žitnik
Foto: Dušan Tešo Tešanović

Silence - Kaj ti je deklica

Jasna: Bila je ljubezen na prvi posluh. In moj prvi koncert v Štirki. Silence sta neizbrisno zaznamovala moj glasbeni okus in ustvarjalnost. Boris Benko je izjemen vokalist, z enim najbolj markantnih in iskrenih nastopov v živo.

Neca Falk - Življenja krog

Jasna: Neca je brezčasna in med njenimi pesmimi težko izberem najljubšo, ampak tale v prepesnitvi Dušana Velkaverha in njeni izjemni izvedbi je po mojem mnenju presegla original. Za ta čas, ko ure nekako minevajo drugače, se zdi nadvse primerna.

Martin Krpan – Ovce

Jasna: V Sloveniji smo imeli zelo malo dobrih pop-rock bendov, Martin Krpan je en redkih; tudi zaradi izjemnega vokala neuničljivega Vlada Kreslina. Hkrati pa njihova besedila dobro ujamejo duh časa, mitologijo nastajajoče slovenske države.

Dovč & Gombač - V blazinah vonj ostal je tvojih las

Jasna: Janez Dovč zna narediti lepo pesem iz česarkoli. :) Tale je dokaz, da hudi časi rodijo tudi dobre stvari. Prelepo besedilo Iga Grudna.  Pa čudovita mirna in mila izvedba Janeza in Boštjana Gombača.  

Racija - Prvi Maj

Jasna: Za konec pa še - z nekaj dnevno zamudo - ena praznična :). Živel prvi maj!

Iz uredništva:

Jasna Žitnik je umetniška vodja in pevka v mednarodno uveljavljeni zasedbi Jazzva, vokalistka v skupini Selecto ter vodja vokalne etno zasedbe Maroltovke in akademske folklorne skupine France Marolt. V  zadnjih letih se bolj intenzivno posveča tudi čarom slovenske ljudske glasbe in soustvarja program Ljubljana Vocal Festivala, ki raziskuje zmožnosti in odkriva meje človeškega glasu. Ne smemo pa pozabiti tudi na njene aranžerske sposobnosti. Vokal / Jazzva / ljudska glasba / solistka / aranžma = vse to je Jasna v naslednjem izboru uredništva.