21.03.2020

Iz moje poslušalnice: Jure Longyka

Če je kdo v domačih logih z aktualno domačo glasbo na tekočem, je to gotovo Jure Longyka!

SIGIC

Jure Longyka
Foto: Alan Orlič Belšak (Izštekanih 10, Kino Šiška)

Fed Horses - Jaz in nebo (Spremembe, 2020)

Jure: Bila je ljubezen na prvi posluh. In dlje ko poznam Fed Horses, raje jih imam. Tole je ena najnovejših skladb, ki mi od izida EPja pred tedni najbolj odzvanja. Ne le v ušesih, pravzaprav v vseh živčnih končičih v  telesu. Da o hrepenečem duhu ne govorim.


Samuel Blues & Miha Erič - Lajna II (Parangal/Transformator, 2019)

Jure: Mater sta norca. Za popizdit. Samuel sploh. Nenavadna zgodba naju veže. Ko je leta 2013 izdal prvi album, me je poiskal, da bi mi ga izročil. Ko sem mu povedal naslov, je rekel aha, saj to je pa blizu. In naslednjih  nekaj let sem vselej takoj ob izidu v nabiralniku našel njegov novi samizdat. Ne da bi Sama sploh poznal, dokler nisem prvič šel na njegov koncert, sploh nisem vedel, kako izgleda. Na zadnjem, na katerega sem šel, sem sam pri sebi izrekel usodni DA. Samuel Blues bo nastopil v Izštekanih 20. aprila 2020.

Igor Bašin BIgor: recenzija albuma Parangal/Transformator (Odzven)


Silence - I'm A Memory

Jure: Wuf, kako mi v glavi odzvanjata ta minimalistični klavirski uvod in visokoleteči refren... Ja, iz Izštekanih je tole. Eden mojih najljubših trenutkov v zgodovini te oddaje. Hm, bogve, kaj počneta Primož in Boris v tehle koronačasih?Kaj pa če se dolgočasita doma, ob projektih, odloženih za nedoločen čas... Kaj pa če bi... se po dolgih desetletjih znova izštekala... recimo letos junija...? Samo misel, samo misel. Pobožna želja pravzaprav.


Big Foot Mama - Še sanja se ti ne (Plameni v raju, 2018)

Jure: V devetdesetih je večina vsaj za silo alternativno naravnanih osebkov (in jaz sem kot sodelavec Radia Študent to seveda bil) težko sprejemala Big Foot Mama. Nismo vedeli, kam naj ta tradicionalistični čvrsti rock vtaknemo, kaj naj počnemo z njim. Ni se mi sanjalo, da se bom četrt stoletja pozneje tako poistovetil z njihovo aktualno muziko. Album  "Plameni v raju" je eden najbolj zrelih domačih rokovskih izdelkov zadnjih let. Izjemno iskrena izpoved fantov, ki bodo štirico zdaj zdaj zamenjali za petico, če je še niso. Če si pravi, ne moreš biti normalen, pa če se še tako trudiš...

Jaša Lorenčič: recenzija albuma Plameni v raju (Ozdven)


Siter - Bela pesem

Jure: Je treba še kaj dodati? No, o Siterju morda. Eden najboljših slovenskih kantavtorjev ta hip, če še niste opazili. Morda vas zavaja to, da je z eno nogo v mainstreamu, z drugo v pankroku, z glavo v parlamentu in s klobukom sredi geste poklona. Ampak poklon si v bistvu zasluži on.

Iz uredništva:
Je treba še kaj dodati? Jure Longyka se je z Izštekanimi že davno tega zapisal v anale slovenske popularne glasbe kot izjemni poznavalec in neumorni predstavljalec domače glasbene ustvarjalnosti. Oddaja Izštekani še danes, po krepko čez dve desetletji obstoja, predstavlja eno najmočnejših in najprepoznavneših blagovnih znamk nacionalnega radia in televizije. Jure pa ni le Izštekani. Ne more živeti brez koncertov. Lahko ga najdete skoraj povsod, najsi gre za plesišča na Metelkovi ali sedišča nacionalnih koncertnih dvoran. In povsod vmes. Še na mnoga leta, Jure!

Tori trio & Jure Longyka - Najlepša si