22.12.2020

Iz moje poslušalnice: Odzvenov uredniški odbor

Tokratna poslušalnica je zastavljena nekoliko drugače, saj je vsak član uredniškega odbora spletne revije o glasbi Odzven prispeval po eno izmed skladb, ki so ga v minulem letu posebno vznemirile.

SIGIC

Odzven

P.S.: Ker je imel vsak član prostor le za en predlog, kar pomeni izjemno kočljivo nalogo, bi bil spodnji seznam lahko seveda bistveno drugačen in nikakor ni mišljen kot "the best of 2020". Vsekakor pa gre za predstavitev nekaterih glasbenih viškov leta, ki se izteka.

Iztok Koren - Ogenj je oklep / Fire is Armor (Osamljene hvalnice in stebri praznine / Lonely Hymns and Pillars of Emptiness, 2020)

Luka: Solistična plošča Iztoka Korena je še ena izmed vej, ki je zrasla iz drevesa tria Širom, a se hkrati imenitno prepleta s preteklim ustvarjanjem avtorja v zasedbi ŠKM Banda in se obenem vpenja v širši horizont obstranskih strunskih trubadurjev tradicije folk glasbe. Ob tem glasbi uspe zveneti v povsem lastnem karakterju, ki izvira iz skrajno intimnega prostora, ki se povnanja v ležeči krajini, iz katere izhaja, iz katere odmeva in šumi in se vanjo vrašča, ter jo skozi zven presega.

Mario Batelić: recenzija plošče Osamljene hvalnice in stebri praznine (Odzven) 

ŠKM banda – Izhod (singel, 2020)

Peter: Človek bi si v domačem glasbenem prostoru želel več škmbandarij! Prekmurski četverec uspe iz najbolj dolgočasnega formata popularne glasbe, ki ga sestavljajo kitare, bas, bobni in orgle, iztisniti presežek, ki se v celoti zliva s časom in prostorom iz katerih bend izhaja. Izhod je nastal letos aprila in zame predstavlja enega najbolj prepričljivih aktualnih domačih umetniških odzivov na stanje okoli nas. ŠKM banda, bend, ki ga v poslušanje priporoča tudi naš letošnji gost na webinarju glasbene kritike, Frank J. Oteri iz New Music USA, najbolj tekne ob grizljanju praženih bučnic. 

Zbori Zavoda sv. Stanislava - Čuden čas / Strange Days (priredba, 2020)

Tanja: Vedno znova me preseneča in navdušuje entuziazem mladih, ki se v Zavodu sv. Stanislava ukvarjajo z zborovskim petjem. Tudi v času Covida se niso ustavili in z neizmerno voljo svojih mentorjev ves čas ustvarjajo. Zadnji koronski prispevek nosi pravi naslov: Čuden čas, posneli so ga vsak na svojem domu z mobilnimi telefoni. skladbo pa prepevajo člani kar petih zborov - Dekliški zbor 1. letnika, dir. Marjetka Kozmus, Fantovski zbor 1. letnika, dir. Tine Bec, (Z)Mešani zbor ŠKG, dir. Helena Fojkar Zupančič in Marjetka Kozmus, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, dir. Helena Fojkar Zupančič in Mešani mladinski zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, dir. Damijan Močnik.

Zeljko Bozic & Marko Stamenkovic - In Motion (singel, 2020)

Dušan: Lep primer minimalistično narejenega videospota, kjer se glasba, ples, kulturna dediščina in zgodovina zlijejo v nerazdružljivo celoto, kjer nobeden od nastetih elementov ne sili v ospredje, kar naj bi bil tudi namen produkcije videospotov.

Hostnik pa Krečič - I biu en (Mačahe, 2020)

Viktor: Gledal in poslušal sem ju v Izoli na enem od meni najljubših koncertnih prizorišč na trgcu pred Mefovo hišo (oz. pred legendarnim bifejem Pri kralju). Začarala sta nas - prekrasen poletni večer sta spremenila v pogrebni sprevod ... Kar ni bila lahka naloga, izvedla pa sta to na tak način, da smo čli domov še bolj dobre volje, kot smo prišli. Izjemna muzikanta in super album! Tomaž Hostnik pa postaja oz. se je že afirmiral kot eden od ključnih in nespregledljivih domačih (kant)avtorjev. 

Katarina Juvančič: pogovor s Tomažem Hostnikom (Odzven)