11.11.2020

Iz moje poslušalnice: Iztok Rodež

Današnji glasbeni izbor je pripravil Iztok Rodež, kitarist in avtor glasbe prekmurskega kvarteta džeZZva.

SIGIC

Iztok Rodež
Foto: Stash Rudolf

Hostnik pa Krečič - Barčica (Mačahe, 2020)

Iztok: Na ta duet sem naletel povsem po naključju. Pritegnil me je predvsem značilen glas Tomaža Hostnika in njegov šansonjersko pripovedni pristop do glasbe, ki v današnjih časih na slovenski glasbeni sceni deluje prav osvežujoče. Z Matijo Krečičem se krasno dopolnjujeta, tako v vokalnih, kot instrumentalnih delih. Njuna minimalistična glasba pa je v današnje času, polnem različnih signalov, pravi balzam za ušesa.

Gregor Bauman: pogovor z Matijem Krečičem (Odzven)

Katarina Juvančič: pogovor s Tomažem Hostnikom (Odzven)


Dejan Berden – Fluid (2012)

Iztok: Dejan Berden je zagotovo eden najsubtilnejših in kreativnih slovenskih pianistov. Njegove skladbe in interpretacija le-teh so eno samo prelivanje čustev. Njegov solo album Fluid je težko poslušati po delčkih, saj se le kot celota pokaže v vsej svoji barvitosti in lepoti.


Katalena – Zrelo je žito ((Z)godbe, 2002)

Iztok: Katalenina priredba prekmurske ljudske Zrejlo je žito poseže v samo bistvo skladbe. Zelo nazaj, v njeno jedrje. Ni zgolj običajna priredba. Skladba, ki je mnogokrat izkoriščena na napačen način, je v tej priredbi dobila tisti pravi, težak, psihedeličen, bluesovski pridih, ki jo je skladba verjetno imela ob svojem nastanku. Huh, požene kri po žilah.


Balladero - Superbomber (Club Deuce, 2012)

Iztok: Zelo poseben in drugačen prekmurski songwriter, ki s svojimi skladbami počasi »leze« pod našo kožo. Skladba Superbomber je iz njegovega prvenca Club Deuce. Krasna in neobremenjena skladba, polna različnih življenjskih navdihov, izkušenj, glasbenih vplivov, ki poslušalca nezavedno potisne v svojo notranjost.

Žiga Valetič: recenzija albuma Club Deuce (Odzven)


Na lepem prijazni – Masaž (Na Lepem Prijazni, 1981)

Iztok: NLP z Masažem ali s katerokoli drugo skladbo iz njihovega istoimenskega prvega albuma, poslušalca peljejo v nek drugačen svet, poln čudnih poti, zvokov, srečanj, oseb …. in so popolnoma samosvoji na slovenski glasbeni sceni (pod istim imenom z drugačno zasedbo delujejo še danes). Trobentarjev značilni vokal, harmonski pristop do, v bistvu precej v pop usmerjene glasbe, in njegova neobičajna besedila še danes delujejo popolnoma sveže. Z veseljem si njihov vinil vrtim še po vseh teh letih.


Iz uredništva:

Iztok Rodež je kitarist in avtor glasbe prekmurskega kvarteta džeZZva, ki krmari med ljudskimi in avtorskimi skladbami, na tretjem albumu Sintur pa slednje prevladujejo. Kvartet v zasedbi Dejan Berden, Iztok Rodež, Tadej Krampl/Mojmir Wolf in Miran Celec je ob letošnjem kulturnem prazniku za pomembne glasbene dosežke v zadnjih dveh letih prejel Plaketo Mestne občine Murska Sobota.

džeZZva – Sintur (Sintur, 2018)


Nina Novak: recenzija albuma Sintur (Odzven)