05.08.2020

Iz moje poslušalnice: Sara Korošec

Sara Korošec je glasbena izvajalka, ki ustvarja v projektu Muzikačaka, je producentka in organizatorka kulturnih produkcij v KUD Fuerstova hiša, Kreativnem društvu Objemko in Zavodu za razvoj Haloz.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Sara Korošec
Foto: Sara Korošec

Spiral Mind – A play of shadows part I

Sara: Sveže odkritje in navdušenje nad zvočno pokrajino. Sem sanjarila, da ga ob prvi priložnosti pripeljem na Ptuj, pa je izgledalo precej oddaljeno ob vseh neugodnih pogojih... A se mi je nasmehnila sreča in ga bom lahko gostovala na Ptuju za Klubski maraton v luči njegove 20. obletnice in na žalost tudi v luči zmanjševanja sredstev Radiu Študent. Na slišanje v septembru!

Jaša Bužinel: recenzija albuma A Play Of Shadows


Pevke Trstenke iz Podlehnika – Eno drevce mi je zraslo

Sara: Ko sem se vrnila s študija iz Ljubljane, sem se še nekaj časa otepala tega, da bi zapadla samo v lokalno okolje in tradicijo. V Halozah druge alternative zaenkrat še ni, saj je okolje še vedno precej nepripravljeno za druge vrste kulturnih vsebin. Tako počasi raziskujem lokalno tradicijo in hkrati sanjarim odpiranju okolja, o festivalu, ki bi združil različne zvrsti glasbe in umetnosti in hkrati vključil lokalno okolje. Dolgoletna vodja Trstenk, Lojzka Merc, ki je bila zaslužna, da se je »petje na tretko« po 90. letih ponovno začelo prebujati, nas je pred kratkim zapustila in zelo mi je žal, da mi ni uspelo več o ljudskem petju izvedeti iz njenih ust. Pripenjam ljudsko, poleg katere me vsakič znova stisne pri srcu in hkrati ji vedno znova prisluhnem.


Kevolution – Kevolution
 Sara: V 2015 se je začela na Ptuju vzpostavljati umetniška hiša Fuerstova hiša, ki jo je lastnik dal za minimalne pogoje v najem različnim umetnikom. Od takrat se je v teh prostorih spoznalo, slišalo in sodelovalo ogromno različnih umetnikov. V letu 2018 je nastala tudi zanimiva izdaja, ki je brez te skupnosti zagotovo ne bi odkrila ali pa ji vsaj podrobneje ne prisluhnila. Pogumno vključevanje ambientala znotraj plesne muzike, ki subtilno vsebuje še zvoke izolacije haloških hribov, saj se je nekje v tem času glasbenik preselil v Haloze. Samosvoj in hkrati tudi na nek način reprezentativen izdelek, ki izhaja iz številčne, a precej skrite elektronske produkcije na Ptuju.


Tovariš Strmoglavljen & Nastja & Jogi - Fool Moon

Sara: Zadeva meni ljubih svojeglavih muzičarjev. Čudovit primer izolacijske kreativnosti na daljavo. Za nočne sprehode ob polni luni!


Dejan Berden – San se šetao

Sara: Zadnji komad prihaja s slovenskega obrobja, Prekmurja. Čudovita klavirska interpretacija prekmurske ljudske. Ker mi je njegova klavirska improvizacija zelo blizu, menda zaradi podobnega duha pozabljenih prekmurskih ravnic in haloških goric.


Iz uredištva:

Sara Korošec deluje v glasbenem projektu Muzikačaka, ki je njen edini način metanja "cmokov iz grla". Zadnja leta se intenzivno bori na ptujski sceni za zapolnjevanje prostora z alternativnimi vsebinami. V sklopu društev Kreativno društvo Objemko in KUD Fuerstova hiša organizira glasbene dogodke, raznorazne delavnice, izdaje in ostale zvočne dogodke. Sanja o večji kulturni prepišnosti teh krajev, o glasbenih sodelovanjih ter čaka na pravi čas in ljudi za soorganizacijo glasbenega festivala in kulturnih rezidenc v Halozah.

Muzikačaka - ni naslova in ni komada


Jaša Bužinel: recenzija albuma Povezava in življenje na daljavo