22.12.2021

Iz moje poslušalnice: Uroš Buh

Tokrat je svoj izbor domačih muzikaličnih presežkov predstavil glasbeni multipraktik, ki je sodeloval z mnogimi domačimi zasedbami.

SIGIC

Uroš Buh

The Kamns - Kakšen dan

Uroš: V letu 2001, ko je slovenska glasba svoj medijski prostor z navdušenjem zapolnjevala vsak dan v televizijski oddaji Videospotnice, je name naredil velik vtis ljubljanski trio The Kamns. Vrhunska in za tiste čase zelo moderna produkcija izpod rok producenta in člana zasedbe Aleša Dvoržaka, ki je imel v Šiški legendarni studio Kif-Kif.

Demeter - Lada (Uvod v strastno, 2007)

Uroš: Demeter bo imel zame vedno posebno mesto v slovenski glasbi! Najprej zato ker smo imeli z Juretom Engelsbergerjem in Mihom Zbašnikom pred tem skupaj bend, v katerem je nastala večina skladb z Demetrovega albuma Uvod v strastno. Po drugi strani pa zato, ker gre po mojem mnenju za eno najboljših plošč slovenskih izvajalcev v zadnjih dvajsetih letih. Izvrsten songwriting, občutek za besedo in bogata produkcija.

Shyam - Željo daleč stran (Željo daleč stran, 2000)

Uroš: "Slovenski EKV" - Shyam so bili konec leta 2000 prerez vsega dobrega, kar je skozi pop pricurljalo iz Brežic in Krškega. Fantastični alter pop štiklci, ravno prav razštelani in rahlo spiritualni stihi Miloša Radosavljevića so razlog, da je njihova plošča Željo daleč stran še danes ena mojih najljubših slovenskih sploh. Spominjam se tudi, da smo si ob izidu njihovega prvenca delili oder ljubljanskega KUD-a France Prešeren, kjer smo se zelo zbližali, predvsem pa me je začaral njihov Uroš Srpčič, po mojem mnenju eden najboljših slovenskih bobnarjev vseh časov.

Lenart Merlin - Masa ljudi (Masa ljudi, 2020)

Uroš: Novomeški MRFY so mi sicer kul bend, a bistveno bolj kot njihov material, je name naredil vtis projekt basista Lenarta Merlina, ki se je po vzoru laptop produkcije v slogu Thoma Yorkea lotil svojega materiala. In rezultat je fantastičen EP Masa ljudi, zlasti pa naslovni komad, ki z brutalno iskrenostjo zareže globoko v pore moje štiridesetletne glasbene duše.

Polona Kasal - Danaja (Na cesti, 2013)

Uroš: Težko bi odobril kakršenkoli poseg v zapuščino Tomaža Pengova, a ko sem prvič slišal Danajo v izvedbi Polone Kasal, sem lahko le ponižno sprejel… Izvedbo, produkcijo, pristop, cel paket. Ena redkih slovenskih vinilk, ki se pogosto znajde na mojem gramofonu.

Iz uredništva:
Uroš Buh je bonar, kitarist, pevec in avtor, ki je bil član mnogih bendov, ki so krojili domačo glasbeno sceno (Zaklonišče prepeva, Same babe, Romanca itd.). Trenutno vodi svojo zasedbo BUH in tvori polovico tandema Natriletno kolobarjenje s praho (N3L). Pravi, da vo v letu 2022 izdal vsaj dve avtorski plošči: tretjo ploščo N3L in prvenec z novo zasedbo Nenad Kriljiv, ki so jo po petnajstih letih prebudili iz sna in se prvič lotili snemanja. Kar pa ga v zadnjem času poleg lastnega muziciranja in snemanja močno veseli, je produkcija drugih glasbenikov. Tako je pred kratkim spoznal mladega Martina Stevensa, ki sliši na umetniško ime Popotnik in mu je pomagal posneti, zaranžirati in sproducirati enega njegovih komadov. Po novem letu se bosta skupaj lotila njegovega prvega EP-ja.

Popotnik - Laž je (2021)

Uroš Buh je s pesmijo Blizu nastopil tudi na letošnji Popevki.

Uroš Buh - Blizu (2021)