03.04.2020

Iz moje poslušalnice: Zdenko Matoz

Zdenko Matoz, novinar časopisa Delo, je glasbenike in glasbenice združil v facebook skupino Glasbeniki in glasbenice v izolaciji.

SIGIC

Zdenko Matoz
Foto: Jože Suhadolnik

Demolition Group – Dež

Zdenko: Gast’r’bajter’s, ki so se nato spremenili v Demolition Group, so dejansko bili prva rockovska zasedba iz mojih domačih krajev, ki je presegla lokalne okvirje. Njihov Dež v izvirniku, čeprav tudi različica s Heleno Blagne ni slaba, je vrhunsko delo. Videospot je naredil prav tako lokalec Sašo Podgoršek, predvidevam da v eni repnici na Bizeljskem.


Jazzva - Bejži ptiček

Zdenko: Popularnost a capella petja v deželi pevskih zborov seveda ni naključje. In vokalna skupina Jazzva, ki jo zaradi posebnih okoliščin spremljam zelo dolgo in od blizu, je ena tistih, ki je tovrstno petje popeljala na najvišjo raven, ob Perpetuum Jazzile seveda. Jazzva so bili dolga leta vsakoletni organizatorji a capella festivala Pojazzijada, ki je lani postal bienalni Ljubljana Vocal festival. Lani je Jazzva RTV Slovenijo predstavljala na zborovskem Izboru za pesem Evrovizije.

Tanja Benedik: recenzija prvenca vokalne skupine Jazzva (Odzven)


Iztok Mlakar - Avtopromet Gorica (Truckin' rap)

Zdenko: Imel sem ta privilegij, da sem doslej kar trikrat bil na koncertih Iztoka Mlakarja, tega glasbeno-gledališkega posebneža, ki ustvarja besedilno-zvočne bisere. Na nedavni predstaviti vinilnega albuma Štorije in baldorije, ki je izšel 30 let po njegovi istoimenski debitantski kaseti, smo vsi rapali z njim v tej pesmi.

Gregor Bauman: recenzija s koncerta Štorije in baldorije 30 let kasneje


Brest feat. Vesna Zornik – Zlato

Zdenko: Brest so perfekten preplet glasbene ustvarjalnosti Sama Šalamona, poezije Kristine Kočan in vokalne interpretacije Vesne Zornik.

Nina Novak: recenzija albuma V polsnu (Odzven)


All Strings Detached Septet - By The Sea

Zdenko: Meni najljubša pesem z novega albuma Septet raztegnjenega dueta All Strings Detached Jane Beltran in Vesne Godler.

Katarina Juvančič: pogovor s članicama All Strings Detached (Odzven)


Iz uredništva:

Zdenko Matoz je dolgoletni novinar in sindikalni zaupnik pri časopisu Delo. V prostem času piše tudi leposlovje za otroke in mladino. V času vsesplošne izolacije je glasbenike in glasbenice združil v facebook skupino Glasbeniki in glasbenice v izolaciji, ki je namenjena objavljanju glasbenega ustvarjanja v izrednih razmerah.

Zdenko Matoz - Quarantime (Summertime isolation cover)