02.12.2020

Izšel je novi žepni glasbeni vodič Listen To Slovenia

Prenovljena publikacija omogoča pregled celotnega slovenskega glasbenega prostora v angleškem jeziku.

SIGIC

Listen To Slovenia
Foto: naslovnica vodiča (Eda Pavletič)

SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center predstavlja žepni vodič po slovenski glasbi Listen To Slovenia: Pocket Music Guide. Gre za prenovljeno in posodobljeno različico zelo uspešne izdaje iz leta 2013, v katerem je mogoče na zgoščen, a komunikativen način izvedeti več o slovenskih glasbenikih in glasbi vseh žanrov, od klasike in sodobne resne glasbe, preko jazza, rocka, popa, narodnozabavne glasbe in etna pa vse do heavy metala, eksperimentalne glasbe ter plesne elektronike. Ob predstavitvi glasbene ustvarjalnosti prinaša glasbeni vodič še množico podatkov, opisov in kontaktov najpomembnejših glasbenih institucij, za nadaljnje raziskovanje pa apelira na uporabo spletnega portala Music Slovenia, saj gre za komplementarni orodji pri spoznavanju pestrosti slovenske scene. Vodič je natisnjen v angleškem jeziku in je kot sredstvo promocije slovenske glasbe v tujini namenjen najširši mednarodni zainteresirani javnosti.

Kratke in jedrnate eseje o posameznih glasbenih scenah so prispevali priznani slovenski glasbeni publicisti in strokovnjaki: Primož Trdan, Gregor Pompe, Tanja Benedik, Mario Batelić, Luka Zagoričnik, Katarina Juvančič, Aleksi Jercog, Boris Selko, Jaša Lorenčič, Ivan Cepanec, Andraž Kajzer in Borja Močnik.

»Nesporno je dejstvo, da ima Slovenija na glasbenem področju kljub pregovorni geografski in populacijski majhnosti možnost ponuditi svetu obilo zanimivega, tudi presežnega, saj trenutno mnoge glasbene scene doživljajo pravi razcvet. Poleg tega se vedno več slovenskih glasbenikov tudi zavestno bolj in bolj ozira preko nacionalnih meja in neposredno vključuje v mednarodne glasbene tokove. Temu nedvomno botruje razpad nekdanjega skupnega jugoslovanskega kulturnega in tržnega prostora, kar je domače glasbenike prisililo k redefiniranju načina svojega delovanja in komuniciranja s potencialno publiko. Ugodna posledica vseh teh turbulentnih dogajanj je živahno, pestro, včasih že kar težko ulovljivo, a vsekakor intrigantno glasbeno dogajanje,« je v uvodni besedi zapisal urednik Viktor Škedelj Renčelj.

Dostop do Listen To Slovenia v elektronski različici

Naročite si svoj izvod v fizični obliki na: info@sigic.si