05.12.2017

Kantavtorske kvante: Domorodni in kantavtorski četrtek

V okviru cikla Domorodni četrtki se bodo tokrat, 7. decembra ob 21h, predstavili kar trije uveljavljajoči se slovenski kantavtorji: Jana Beltran, Jakob Kobal in Daniel Vezoja.

Viktor Škedelj Renčelj

Domorodni četrtek: kantavtorji

Cikel Domorodnih četrtkov, ki ga mesečno organizira Gala hala na Metelkovi in katerega cilj je fokusirati pozornost na domačo glasbo, tokrat pozornost usmerja na izjemno domačo kantavtorsko četico, natančneje na: Jano Beltran, Jakoba Kobala in Daniela Vezojo. Vsi trije glasbeniki mlajše in srednje generacije so si že dodobra izborili svoj položaj na kantavtorski sceni in zanimivo - vsi trije ustvarajajo besedila v angleškem jeziku.

Brežičan Danjel Vezoja je nedvomno eden vidnejših domačih kantavtorjev ta hip. Po razpadu svoje nekdanje skupine TrainStation je pred tremi leti začel svojo samostojno glasbeno pot in lani izdal album Where the Light Resides. O prvencu je Gregor Bauman za Odzven zapisal, da na njem Vezojo “spoznamo kot zrelega avtorja s težo in osredotočeno avtorsko vizijo”. V njegovih skladbah se ne da spregledati, da je rasel z glasbenimi velikani, kot so Bob Dylan, Leonard Cohen, Patti Smith, Jeff Buckley in druga velika imena angleškega in ameriškega folka, sam zase pa pravi, da bi svojo glasbo uvrstil v žanr americane.

Jakob Kobal je eden obetavnejših mladih glasbenih ustvarjalcev pri nas. Kljub le 22-im letom se Kobal lahko pohvali z zavidanja vrednimi glasbenimi uspehi. Od tega, da je bil njegov single Cloudless Skies lani med najbolj predvajanimi komadi na Valu 202, pa do nastopov na prestižnih mednarodnih festivalih na Nizozemskem, Hrvaškem in v Srbiji, o čemer pa smo v Kantavtorskih kvantah tudi že pisali

Vokalistka, kitaristka in polovica dua All Strings Detached Jana Beltran občinstvo najraje skozi ekspresivne življenjske pripovedi in necenzurirano pritajenost. Teža iskrenosti in direktnosti v njeni glasbi zavzame celotni prostor in izzveni v siloviti moči hrepenenja.