05.02.2018

Kantavtorske kvante: Ervin Fritz in njegove Babe

Predpraznični koncert "alter-šansona" skupine Same babe z gostujočim poetom Ervinom Fritzem.

Dušan Mijanović

Same babe in Ervin Fritz

Jutri, v torek 6. novembra ob 20h, bo v Vodnikovi domačiji v Šiški v Ljubljani nastopila skupina Same babe s svojim programom t.i. alternativnega šanona, kot njihovo delovanje opisujejo nekateri kritiki. Ker se bo koncert odvil v tednu pred bližajočim se kulturnim praznikom, je bend v goste povabil še posebno poetično okrepitev, in sicer v osebi vedno samosvojega pesnika Ervina Fritza.   

Kako je sploh prišlo do tovrstnega sodelovanja, smo povprašali člana sklupine Vikija Babo: S Fritzem smo si že leta drug drugemu izrekali medsebojno naklonjenost in odobravanja rezultatov ustvarjanja; z našo uglasbitvijo ter izvedbo svoje pesmi Pomlad, ki smo jo izdali na zadnjem albumu Dobri možje je bil Ervin zelo zadovoljen. Nam je bila njegova poezija seveda vedno blizu, a je res, da smo se zadnja leta precej izogibali kakršnegakoli fokusiranega uglasbljevanja tuje poezije (kar je bil primer z Janezom Menartom na prvem albumu), ker smo se pač osredotočali na avtorski material. A je naneslo, da smo se naslednjič poglobili v Fritzev poetični svet ob nastopu na festivalu La Vie en Rose, ko smo predelali njegovo (in Bojana Adamiča) Balado o Vražjem bendu. In ker smo se nato odločili, da bomo na naš prihajajoči novi album uvrstili kar dve uglasbitvi Ervinovih pesmi, smo sklenili, da je bilo dovolj zgolj "modsebojnega ovohavanja" ter da je čas, da kaj tudi končno ušpičimo skupaj! Lokacija Vodnikove domačije in čas v tednu pred Prešernovim praznikom sta se nam zdela kot naročena za kaj takega. Pesnikov in pesništva na presežek torej, hehe.   

Naj spomnimo, da je (bil) Ervin Fritz tudi sicer precej povezan z glasbo, saj so po njegovih tekstih vedno radi posegali mnogi glasbeniki, predvsem iz polja šansona, pa tudi popevke, o čemer pa smo na Sigic že pisali