27.05.2019

Ko začutiti postane izhodišče razumevanja

Dokumentarno-glasbeni film Jumbo Big Band spremlja člane Big Banda RTV Slovenija na poti v Novi Sad, kjer so se po skoraj treh desetletjih trije orkestri nekdanje Jugoslavije prvič znova znašli istočasno na istem odru.

Nina Novak

Jumbo Big Band
Foto: Aleksandar Plaćko / RTV Slovenija

Prejšnji ponedeljek je v Kinodvoru potekala predpremierna projekcija dokumentarno-glasbenega filma Jumbo Big Band, posnetega v produkciji Glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, pri katerem je sodeloval tudi Novosadski jazz festival, ki je bil iztočnica za scenarij. Zgodba je dokaj preprosta: po skoraj treh desetletjih in številnih gostovanjih ter sodelovanjih med glasbeniki Big Banda RTV Slovenija, Jazz Orkestra HRT in Big Banda RTS so se ti ponovno istočasno znašli na enem odru, in sicer pod dirigentsko taktirko Sigija Feigla. Gre za kronološki pregled tega zgodovinskega dogodka, pomembnega ne le za jazzovske glasbenike in stroko ter ljubitelje žanra, temveč na sploh za družbo, saj kakovostno glasbo približuje širšemu poslušalstvu, ki tako prejme dragoceno sporočilo o pomembnosti odprtega srca do različnih zvenov in njegovih pomenov, pri čemer je (pred)znanje le olajševalna okoliščina za razumevanje glasbe.

A prej kakor v beleženju dogodka je osnovni namen dokumentarno-glasbenega filma Jumbo Big Band zajeti energijo jazzovske glasbe, združiti svobodo improvizacije in rigoroznost vnaprej določenih glasbenih parametrov, prikazati pričakovanje sklepnega dogodka štiridnevnega potovanja, prebuditi srčnost in toplino med glasbeniki, ki, kot v filmu pove saksofonist srbskega orkestra Aleksandar Jačimović, govorijo isti jezik, jezik jazza, in se prav zato odlično razumejo.

Člani ljubljanskega sestava so se preteklo jesen podali na pot izpred matične hiše, v Zagrebu so se jim pridružili hrvaški kolegi, nakar so družno odšli v Srbijo, kjer so jih pričakali člani srbskega orkestra in dirigent. Sledila so številna srečanja, brušenja repertoarja, vaje na odru velike dvorane Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu in koncert, s katerim se dokumentarno-glasbeni film sklene. Vendar vse našteto pravzaprav niti ni pomembno, saj so se scenarist in urednik Daniel Celarec, režiser Aleksander Šmuc, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme ter montažer Andrej Modic odločili to potovanje razširiti tako z izjavami sodelujočih kot z arhivskimi posnetki, ki obudijo Glasbene parade Tri srca Radenci, legendarna letna srečanja orkestrov Jugoslavije. Najstarejši posnetek sega v leto 1978, ko je ljubljanskemu big bandu dirigiral Bojan Adamič, medtem ko so prikazani tudi ostali, vključno s tistimi, katerih zven je žal že davno ugasnil: beograjski, sarajevski, skopski in prištinski.

A prej kakor v beleženju dogodka je osnovni namen dokumentarno-glasbenega filma Jumbo Big Band zajeti energijo jazzovske glasbe, združiti svobodo improvizacije in rigoroznost vnaprej določenih glasbenih parametrov, prikazati pričakovanje sklepnega dogodka štiridnevnega potovanja, prebuditi srčnost in toplino med glasbeniki, ki, kot v filmu pove saksofonist srbskega orkestra Aleksandar Jačimović, govorijo isti jezik, jezik jazza, in se prav zato odlično razumejo. In čeprav bi v teh besedah zlahka prepoznali željo po danes tako modnem spodbujanju multikulturnosti in sprejemanju drugačnosti, iz njih veje le starodavna resnica, katero ob ponovnem združenju glasbenikov treh držav potrjuje vidno veselje Vojislava Bubiše Simića, nekdanjega dirigenta Big Banda RTS in hkrati danes najstarejšega jazzovskega glasbenika na tem območju. O tem, da prepreke obstajajo izključno zunaj nas, govori tudi dejstvo, da kar dva člana hrvaškega orkestra spregovorita v slovenščini, in sicer basist Saša Borovec ter saksofonist Miro Kadoić. Slednji je igral že na prvem tovrstnem dogodku pred skoraj tremi desetletji, medtem ko je od članov Big Banda RTV Slovenija to priložnost imel čast ponoviti trobentač Dominik Krajnčan. Zvonko Košak, pozavnist zagrebškega orkestra, poleg spominov opiše še duh nekdanjega časa, saj so se mu srečanja v Radencih zdela tako čarobna tudi zaradi tromeje, ki mu je v času nedosegljivosti ali omejene dostopnosti omogočila nakup pralnega praška in drugih življenjskih potrebščin.

Drugačnost in spremenljivost se prav tako kažeta v načinih izvajanja ter dirigiranja, ki so se v zadnjih desetletjih korenito spremenili. Vendar bistvena ostaja energija, pomembna tako na odru kot zunaj njega. Ker v tem primeru zasedba obsega kar petnajst saksofonov in dvanajst pozavn ter prav toliko trobent, je pomembno znati uravnotežiti posamezne skupine glasbil, saj gre za povsem drugo dinamiko in zvočno moč kot v primeru enega samega orkestra, pove Sigi Feigl, dirigent celotnega dogodka.

Na omenjenem koncertu se je vsak orkester predstavil z lastnim repertoarjem: Big Band RTV Slovenija je izvedel Rožnik Jožeta Privška in njegovo priredbo skladbe Cherokee Raya Nobla ter Dig-A-Ding-Dang Blaža Trčka v aranžmaju Aleša Avblja, nakar je Jumbo Big Band odigral suito treh ljudskih skladb; hrvaško Vehni Vehni Fijolica je priredil Luka Žužić, slovensko Zrejlo je žito Aleš Avbelj in srbsko Vranjanka Ivan Ilić. Ob tem so zanimivi podatki, da je ob prvem tovrstnem združenju ta bombastična zasedba izvedla tri koncerte v treh državah: Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, prav tako pa tudi to, da je ljubljanski orkester na festivalu v Novem Sadu, kot navaja njegova urednica Vesna Kaćanski, doslej nastopil trikrat, in sicer prvič leta 2005, drugič šest let zatem in tretjič prav pri projektu Jumbo Big Band lani. Ker so Big Band RTV Slovenija, Jazz Orkester HRT in Big Band RTS edini preživeli jazzovski orkestri na območju nekdanje Jugoslavije, film lahko predstavlja tudi spodbudo k ustanovitvi ali obuditvi tistih, ki so v jazzovski glasbi nenaklonjenih časih umolknili. Vseeno je film v prvi vrsti namenjen vsem, ki preprosto imajo radi glasbo, četudi o njej ne vedo ničesar ali le malo. Jumbo Big Band je odlična priložnost za seznanjenje z energijo jazzovske glasbe, katere sinonim so od nekdaj tudi big bandi.

Dokumentarno-glasbeni film Jumbo Big Band bo na malih ekranih predvajan v četrtek, 6. junija, ob 20:45 na drugem programu Televizije Slovenija. Koncert v Novem Sadu, ki je bil cilj popotovanja s prijateljskimi big bandi, pa si lahko v posnetku premierno ogledate v četrtek, 6. junija, ob 22.50.