30.05.2020

Krožna runda

Lendavski Eyecontact s pomenljivo naslovljenim dolgometražnim prvencem Still Here sporoča, da je še vedno dejaven in živ.

Igor Bašin

Still Here

Eyecontact

Still Here

God Bless This Mess
2020

Lendavski Eyecontact s pomenljivo naslovljenim dolgometražnim prvencem Still Here sporoča, da je še vedno dejaven in živ. V šestih letih od prve izdaje, EP-ja Big Mean Machine, ta konvencionalni rockovski kvartet ni bil pretirano koncertno aktiven. S premori in na redko posejanimi nastopi je v tem času ostal bolj na robu naše koncertne (pod)zavesti. Tudi njegova uradna spletna stran je še vedno v letu 2014, zato je za spremljanje aktualne dejavnosti priporočljivo klikniti na Facebook profil, na Bandcampu pa se ponuja v posluh ustvarjalna rast benda. Z dolgometražnim albumom Still Here je nadgradil debitantski EP. Odločen uvod v ploščo Still Here odpelje na rundo težkokategornega rocka, ki žaga na polno vse do konca, ko akustični blues s pridihom countrya umiri konje. Nasploh se skozi celo post-grunge stonerijado vleče južna uteha, ki retrorockovske obrazce frazira s heavy rock kodi ter seže od Lynyrd Skynyrd prek Thin Lizzy do Iron Maiden. Polna je drobcev in detajlov, krajših fragmentov in daljših pasusov iz polstoletne težkorockovske zakladnice.

Odločen uvod v ploščo Still Here odpelje na rundo težkokategornega rocka, ki žaga na polno vse do konca, ko akustični blues s pridihom countrya umiri konje. Nasploh se skozi celo post-grunge stonerijado vleče južna uteha, ki retrorockovske obrazce frazira s heavy rock kodi ter seže od Lynyrd Skynyrd prek Thin Lizzy do Iron Maiden. Polna je drobcev in detajlov, krajših fragmentov in daljših pasusov iz polstoletne težkorockovske zakladnice. Eyecontact ne skriva svojih korenin. Jedro benda pripada generaciji, ki je pognala iz grungea, rasla z MTV alterrockijado devetdesetih ter dozorela s stoner rockom, kar je tudi temelj izraznosti Eyecontacta. V svoj trdi rock bend rad zareže s hudimi helmetovskimi rifi, preseneti s temnimi killingjokovskimi bas linijami ali celo funky bas vložki ter ga zanese tudi v bolj eksotične zvočne kulise, s katerimi ponudi svojo vizijo rockovske neopsihedelije. Bend je najmočnejši v pisani rockovski drži, ko kot lokomotiva počasi, a vztrajno melje, stopnjuje in nalaga sloje težkih kitar. V produkcijsko prečiščeni izraznosti se najdejo tudi ponesrečene hard'n'heavy solaže, ki daljše kot so, bolj so vsiljive in cenene, kot balast odgriznejo moč silovitosti. Tehnicistično premlevanje in križanje rockovskih citatov skozi ploščo pripelje bend v vrteči se krog, da se iz uvodoma nakazanega gibanja proti eksploziji preusmeri k imploziji, do katere pa ne pride. Tako kot Eyecontact ne skrije svojih korenin, ne skriva svojega porekla. Izkaže se za vrlega nadaljevalca duha Prekmurje Noise Conspiracy, saj smo priče seriji dovtipov, razpletov in preverjenih formul iz garaž zasedb Dežurni krivci, Psycho-path, Kweef Possum in še koga s tega konca Slovenije.

Plošča Still Here je izšla v nesrečnem trenutku, na začetku razglasitve korona epidemije. Ravno v tistem hipu, ko je imel bend namen odločneje stopiti v javnost, je bil prisiljen v izolacijo. Kot da mu je piljenje komadov in izrazne vizije v prostoru za vaje usojeno. Tako je po izidu Still Here Eyecontact spet pred novim začetkom.