21.04.2021

Mladi glasbeniki nas ob svetovnem dnevu Zemlje osveščajo s koncertom

22. aprila bo na TV Slovenija 2 koncert mladih glasbenikov za prihodnost planeta.

Press info

Samo1Planet

Naš planet nas potrebuje bolj kot kadar koli prej. Skrajni čas je, da se ustavimo in premislimo, kaj bomo pustili prihodnjim generacijam. Številni glasbeni ustvarjalci, ki verjamejo, da najmočnejša sporočila slišimo bolje, ko so ta okrepljena z melodijo, so moči združili v sklopu koncerta #samo1planet, ki bo v četrtek, 22.4. premierno predvajan na TV SLO 2, ob 17:30.  
V Slovenskem nacionalnem mladinskem orkestru (SMO) so mladi glasbeniki z veseljem sprejeli vlogo ambasadorjev projekta LIFE IP Care4Climate. S skrbno izbranim repertoarjem in glasbenimi gosti, med katerimi so bili Dominik Bagola - Balladero, Jadranka Juras in EMKEJ, so pod dirigentsko taktirko Žive Ploj Peršuh prenesli pomembno sporočilo: ”Odrasli pozabljamo, da so mladi lahko odlični sogovorniki. In moj vtis v sodelovanju z mladimi glasbeniki in sodelovanju v skrbi za planet je, da moramo nujno poskrbeti, da jih slišimo, jih poslušamo, jim damo glas, da ga ponesemo čim bolj daleč ter ga močno odtisnemo v srca drugih odraslih,” poudarja Živa Ploj Peršuh.
Razmišljati moramo o tem, kaj bomo pustili ljudem za nami. In čas za to je zdaj,” pravi EMKEJ, eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvajalcev hip-hop glasbe. Njegovemu mnenju se pridružuje tudi izjemen prekmurski klavirski kantavtor mlajše generacije, Balladero, in ob tem dodaja, “da so šele mladi junaki, ki bodo spremenili prihodnost. Ker imajo končno vse informacije in obvladajo pomembno orodje – komunikacijo. Glasbo je težko ustvarjati brez komunikacije, da nisi sebičen in da prisluhneš. Tukaj se rodi sodelovanje, ki je ključno.”
V projektu LIFE IP Care4Climate, kjer v dobro pozitivnih sprememb sodeluje kar 15 partnerjev iz vladnega, nevladnega in zasebnega sektorja pod vodstvom Ministrstva za okolje, dajejo glasu mladih eno od ključnih vlog za uspeh projekta. Z različnimi natečaji, hekatonom in celo glasbo mladi izražajo skrb za planet ter delajo prave korake v brezogljično prihodnost.
Raziskave kažejo, da imajo mladi vedno večji vpliv na zelene odločitve v družinskem okolju in so odgovorni za spreminjanje navad. Zato je pomembno, da jim damo vse potrebne informacije, s katerimi bodo vplivali na prihodnost in obnovo planeta, kot nas v svojem sloganu poziva letošnji svetovni dan Zemlje.
Na spletni strani samo1planet.si je zbrana vrsta primerov dobrih praks in malih dejanj, s katerimi lahko vsakdo od nas začne danes vplivati na jutri.

Več o projektu: www.care4climate.si in www.samo1planet.si

Napovednik koncerta: