22.11.2021

Muzina i.dr., tridesetletnici ob rob

Prireditev  Muzina i.dr., tridesetletnici ob rob bo v Rdeči dvorani Mestne hiše v ponedeljek, 29. novembra, s predavanjem ob 19. uri in koncertom  ob 20.uri.

SIGIC

Muzina i.dr., tridesetletnici ob rob

Predavanje o delovanju Muzine, ki je od svoje ustanovitve l.1991 predstavljala torišče prikaza sodobne glasbe v izvedbah domačih in tujih glasbenikov, nadaljevanju z društvom Sirius A B in danes s Sozvenom,  je pripravil prof. dr. Matjaž Barbo.

Razen v zadnjih dveh letih delovanja Muzine (2000 – 2001), ki je z vodenjem dr. Gregorja Pompeta nadaljevala s pripravo še dveh festivalov  Muzifest, so vsa združenja delovala pod vodstvom skladateljice Brine Jež Brezavšček, ki se ji je v času Muzine pridružila glasbena publicistka Mirjam Žgavec.

Po ogledu razstavljenih tiskovin, ki so še posebej v obdobju Muzine poskušale oblikovno slediti glasbenim vsebinam dogodkov, bodo obiskovalci prisluhnili koncertu ob 20. uri.

V sestavu Duo Decima delujeta Maruša Brezavšček in Felix Gutschi, mlada glasbenika in laureata mednarodnih tekmovanj. Kljub mladosti sta že vpeta v koncertno izvajanje sodobne in stare glasbe v razponu različnih zasedb. Sta predstavnika generacije, ki se izobražuje pri danes najvidnejših profesorjih izpopolnjenih izvajalskih tehnik na zgodovinskih glasbilih, področju, ki je še danes v svojem razvojnem zagonu. Zaigrala bosta tudi na t.im. Paetzold kljunaste flavte, zasnovane v 80. letih 20. stoletja, ki pritegnejo pozornost z novimi zvočnimi možnostmi in svojstveno obliko s kvadratno cevjo.

Na sporedu bodo dela Brine Jež Brezavšček, Giorgija Nettija (prva izvedba v Sloveniji), Luciana Beria, Francoja Donatonija (prva izvedba v Sloveniji) in Uroša Rojka.

Več o programu najdete v priponki.

Programska knjižica.

Prvi del koncerta bo vizualno z živo projekcijo sooblikovala intermedijska umetnica Stella Ivšek.

Za vstop v Mestno hišo je potrebno izpolnjevati pogoje PCT.