10.06.2020

Največkrat predvajana slovenska skladba in stanje na sploh

Največkrat smo slišali "Ola ola" Nike Zorjan in Isaaca Palme, trendi razširjenja domače glasbe pa so zaskrbljujoči.

SIGIC

Ola ola

Letos mineva okroglo deseto leto, odkar Zavod IPF, po prejetih podatkih z radijskih in TV postaj, pripravlja podrobnejšo analizo le-teh.

Medtem, ko je bilo še v letu 2017 med dvajseterico največkrat predvajanih 5 slovenskih in je bila zmagovalna dueta BQL na skupnem drugem mestu, pa v 2018 med prvimi dvajsetimi skladbami ni bilo nobene slovenske več. Najboljša, in sicer na 25. mestu, je bila Alya. Rezultati lanskega leta so še bolj zaskrbljujoči: najvišje se je povzpela skladba Ola ola Nike Zorjan in Isaaca Palme (avtorja Raaya), in sicer na 34. mesto.
Delež slovesnke glasbe je v zadnji petletki upadel za 10%, in zanimivo, kljub temu da se nabor vseh predvajanih sklad veča, se število različnih v eter spuščenih domačih skladb manjša! In še bolj bizarno dejstvo: kljub vztrajnim apelom, da naj v času pandemije radijci vrtijo čim več glasbe slovenskih avtorjev in izvajalcev (da se jim vsaj preko nadomestil kolektivk nekoliko olajša situacijo), se je število predvajanj domačih komadov, v primeri z enakim obdobjem lani, celo zmanjšalo! 

Več lahko izveste v posnetku pogovora z Vilijemom Hribarjem, direktorjem Zavoda IPF: