27.08.2020

Neposlušno - Razlika II / Zvokotok - Tilen Lebar: Emancipacije

V organizaciji Zavoda Sploh se bosta v četrtek, 27. avgusta v Stari vojašnici na Vrhniki odvila Neposlušno in Zvokotok.

Press Info

Vitja Balžalorsky
Foto: Sunčan Stone

Četrtek, 27. avgust ob 18. uri, Stara vojašnica - Vrhnika
Neposlušno – Razlika, drugič


Domen Gnezda, Vitja Balžalorsky, Boštjan Simon, Rok Zalokar, Kaja Draksler, Szimon Gasiorek, Irena Z. Tomažin, Tea Vidmar, Žiga Jenko, Ina Puntar, Ana Kravanja, Vesna Godler, Samo Kutin, Andrej Fon, Jure Boršič, Marko Jenič, Andrej Boštjančič, Vid Drašler, Jošt Drašler, Tomaž Grom, Žiga Ipavec, Matjaž Bajec, Urban Kušar, Mojca Zupančič.


V Zavodu Sploh ne želijo, da je to nadomestek za neizvedeno, ampak zlitje razlike in kontinuitete. To je delo umetnika, ki noče biti izolirano.  Še preden je prišla uradna prepoved, so se zavedli, da je natančno načrtovan in premišljen marčevski Neposlušno neizvedljiv. Za vedno izgubljena priložnost. Toda umetnost v svojem bistvu ni le estetsko zapakiran izdelek na razpolago publiki, da si ga prilasti ali pa tudi ne. Večkrat je še zlasti za umetnika, v sodobnosti je pogosto k procesu povabljena tudi publika, ustvarjalni proces mnogo bolj dragocen in intriganten.

27. avgust ob 20. uri, Stara vojašnica - Vrhnika
Zvokotok - Tilen Lebar: Emancipacije

Tokratna zvočna instalacija premleva prav to možnost soničnega plastificiranja, ki z alienacijo oddaljuje zvok od lastnega primarnega izvora in z dopuščanjem tovrstne abstraktnosti gradi na ignoranci subjektivnega, ki je primarni posneti zvok privedlo do granulacije materiala in s tem
omogočilo vpogled v zrnca same provenience. Nedefinirane strukture tovrstnega plastificiranja prinašajo enovitost posameznih primarnih izvorov v lastno kompleksno zgradbo, ki v celoti preprečuje transparentnost same forme. Kar lahko prepoznavamo, so izolirana zrnca razširjenega jaza, ki se širi v nezavedno in nas zapira v sam prostor inštalacije. Prisluhni. Ne analiziraj, sugeriraj, ne identificiraj se. Zaplavaj. Ne vzpostavljaj ločnice med zavednim in nezavednim, postavi enovit indiferenten Drugi svet.

Zvokotok kurira Mauricio Valdés San Emeterio