22.10.2021

Oddaja Prva vrsta s ciklom »Dvakrat Josip«

V oddaji Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija pripravljajo poseben cikel oddaj z novimi avtorskimi skladbami. Navdih zanje so izbrani glasbeniki iskali v življenju in delu dveh zgodovinskih osebnosti: Josipu Ipavcu in Josipu Jurčiču.

Press info

Cikel bo otvorila Zvezdana Novaković
Foto: Urška Lukovnjak

Oddaja Prva vrsta je koncipirana polurni koncert, ki teče živo v etru Prvega programa Radia Slovenija vsak torek ob 12.15. V neposrednem radijskem prenosu in videu pretakanju na spletni strani www.radioprvi.si ter Facebook profilu se predstavijo izvajalci različnih glasbenih zvrsti. 

Tokrat snovalci oddaje pripravljajo prav poseben projekt ob počastitvi obletnic smrti dveh velikih slovenskih umetnikov: skladatelja Josipa Ipavca (ob 100-letnici smrti) ter pisatelja Josipa Jurčiča (ob 140-letnici smrti). Oba sta se v zgodovino vpisala kot začetnika nove forme v slovenski glasbi, oziroma literaturi, prvi z baletom (Možiček), drugi z romanom (Deseti brat). Njuno ustvarjanje pa je imelo širši vpliv, ne samo na kasnejši umetniški izraz, ampak tudi na nacionalni pogled.

K sodelovanju so ustvarjalci oddaje Prva vrsta povabili sedem avtorjev, ki bodo v ciklu petih oddaj predstavili nove avtorske skladbe, neposredno vezane na motive iz življenja ali del obeh umetnikov. Cikel oddaj poteka v sklopu evropskega projekta TuEu – moč javnosti.

 

V prvi oddaji, 26. oktobra, bo v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana nastopila pevka Zvezdana Novaković. V novem delu, ki ga je poimenovala Vida Vrtoglavka, orisuje in prepleta dva ženska lika: Lepo Vido ter Princeso Vrtoglavko. Nastala je pripovedna balada o hrepenenju, koncu ljubezni, novih začetkih, norosti, pa tudi o sovraštvu ter izgubi.

2. novembra se bosta Tomaž Hostnik in Matija Krečič, prav tako s Simfoniki RTV Slovenija, dotaknila predvsem življenja Josipa Ipavca in to v posebnem segmentu, to je domoljubje. V petih novih skladbah se bosta posvetila posameznim plastem te, tudi danes tako aktualne teme, bodisi z odgovorom na Ipavčevo avtorsko delo, bodisi kot kompromis ustvarjanja v tujih jezikih s ciljem širše prepoznavnosti.

V torek, 9. novembra sledi nastop pianista Saša Vollmaierja, ki je ob tej priliki povedal: »Sprejel sem izziv na teme Josipa Ipavca, ki mi je ob njegovi bogati dediščini odprl sveža vrata v glasbeno ustvarjanje. Kompozicija je sestavljena iz treh delov inspiriranih iz tem Ipavčevih del: Andante, Scherzo in Če bi mogel. Njegove teme so prepletene z mojimi, moje ustvarjanje pa z njegovim vplivom.« Člane Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo tudi tokrat vodil Lojze Krajnčan.

 

Roberta Petana poznamo kot enega od mladih perspektivnih kantavtorjev in tokrat se bo predstavil s tremi novimi skladbami o in z Josipom Jurčičem. Petana bo zanimalo: »Kako bi se izražal Josip Jurčič kot kantavtor? Kako bi izgledal njegov pogovor s pesnikom Francetom Prešernom ter kakšen okus ima Jurčičeva Telečja pečenka danes?« Odgovore bo prinesla oddaja 16. novembra.

Kot zadnja v ciklu oddaj pa bosta 23. novembra studio 13 s svojo glasbo napolnila harmonikar Borut Mori in kitarist Andrej Ofak in pripoved zaključila z improviziranim dialogom svojih instrumentov ter pričarala pravo filmsko vzdušje ob različnih krajših interpretacijah Jurčičevih del.