18.08.2022

Odmev poletja in Koncertni cikel komorne glasbe Carpe artem v sezoni 2022/2023

Društvo za komorno glasbo Amadeus pripravlja nov poletni cikel koncertov klasične komorne glasbe Odmev poletja. Objavili pa so tudi že program cikla komorne glasbe Carpe artem v sezoni 2022/2023.

SIGIC

Carpe Artem

Ideja za cikel Odmev poletja je v Društvu za komorno glasbo Amadeus rasla nekaj let in se je kljub razmeram, ki kulturi niso bile najbolj naklonjene, lani uresničila prvič. Letos bo festival potekal med 23. in 28. avgustom v mariborski Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.

Program festivala predstavlja šest koncertov: Ensembe Tacet bo izvajal baročno glasbo na avtentične inštrumente, kitaristka Klara Tomljanovič, mednarodno priznana interpretka sodobne glasbe, bo predstavila dve noviteti skladateljev Tomaža Bajžlja in Steigrimurja Rohloffa v prepletu z uveljavljenimi deli preteklih obdobij. Barvitost folklore in različnih glasbenih stilov za solo violino bo pričarala Božena Angelova, profesorica na salzburškem Mozarteumu. Harfistka Lara Hrastnik bo z violončelistko Vito Furman Peterlin in brazilskim hornistom Kleverjem Feliciem izvedla romantičen program od spevnih fantazij do virtuoznih variacij. S Kvartetom Tamino in Hišo Stare trte pripravljajo prav poseben večer – ob degustaciji vrhunskih vin nas bodo glasbeniki popeljali skozi Mozartovo opero Don Giovanni. Zaključni koncert festivala se odmika od klasične glasbe: rdeča nit sporeda je glasba nedavno preminulega rusko-ukrajinskega skladatelja in pianista Nikolaja Kapustina, ki je jazzovsko govorico združil z glasbenimi oblikami klasične glasbe. Ob mednarodno priznanem jazz pianistu Marku Črnčecu bosta nastopila violinist in violist Peter Ugrin in violončelist Nikolaj Sajko.

Dva koncerta bosta v krajši obliki ponovljena v ciklu »Muzika na Bolfenku« v cerkvi sv. Bolfenka na Pohorju, program zaključnega koncerta pa bo mogoče slišati tudi na mednarodnem festivalu Imago Sloveniae v Ljubljani.
Podrobnosti najdete TUKAJ.

Cikel komorne glasbe Carpe artem, ki prav tako nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus in koprodukciji SNG Maribor, bo v jeseni obeležil že svojo deseto sezono lastne produkcije koncertov, na katerih se predstavijo glasbeniki, ki umetniško delujejo v Sloveniji, ob njih pa sodelujejo kot gostje slovenski in tuji glasbeniki, ki so se uveljavili na evropskih koncertnih odrih. Letošnjo sezono bodo s programskim vodjem Nikolajem Sajkom sooblikovali gostujoči glasbeniki: violinist Janez Podlesek, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, oboist Ivan Danko, solist orkestra Državne operne hiše v Stuttgartu, kitarist Aljaž Cvirn, profesor na glasbenem konservatoriju v Zürichu, violinistka Petra Kovačič, članica Dunajskih filharmonikov, violinistka Božena Angelova, profesorica na Salzburškem Mozarteumu, in klarinetist Ognjen Popović, solist orkestra Beograjske filharmonije.
Podrobnosti najdete TUKAJ.