16.09.2019

Odsevanja v ciklu Carpe artem 2019/20

Osma koncertna sezona Carpe artem 2019/2020, ki nosi naslov Odsevanja, je zasnovana na ciklu vsebinsko in značajsko raznolikih šestih koncertov, ki črpajo iz glasbene zakladnice petih stoletij od najbolj priljubljenih del komorne glasbe do sodobnih, drznih in redko izvajanih kompozicij ter zanimivih in nenavadnih zasedb.

Press info

Odsevanja v ciklu Carpe artem 2019/20

Organizatorji so se osredotočili na povezave med velikimi klasičnimi deli in novimi skladbami, ki so jim služile kot navdih: Schubert in Svete, Žuraj in drugi slovenski skladatelji; nemara med skladatelji sodobniki: Telemann in Bach, Brahms in Clara Schumann, Mozart in Mysliveček ― ali pa skozi zgodovino: Schubert in Penderecki, Brahms in Savin.

Na prvem koncertu, poimenovanem Razkritje večnosti, bo izveden Schubertov godalni kvintet, za enako zasedbo bo letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada Tomaž Svete napisal novo skladbo. Komorno zasedbo bo vodila violinistka Eszter Haffner, profesorica na Kraljevem konservatoriju v Kopenhagnu.

Na drugem koncertu z naslovom Brezčasna ujemanja bo na sporedu Kvartet Krzystofa Pendereckega, ki ga je navdihnil prav Schubertov kvintet iz našega prvega koncerta sezone, in Martinůjeva Serenada ter klasični Hummlov kvartet za klarinet in godala v izvedbi komorne zasedbe z gostom Tadejem Kenigom, soloklarinetistom ljubljanske opere in profesorjem na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Tretji koncert bo posvečen dvestoletnici rojstva Clare Schumann in njenemu prijateljstvu z Johannesom Brahmsom. Na sporedu bo tudi delo slovenskega skladatelja Rista Savina, ki mu je bil vzornik prav Brahms. Pianistka Maja Gombač bo oblikovala klavirski kvartet z violinistom Miladinom Batalovićem, violistko Nežo Papler in violončelistom Nikolajem Sajkom.

Januarski koncert, imenovan Odmev se pojavi (po verzu iz Schubertovega samospeva), je oblikoval skladatelj Vito Žuraj. Slišali bomo izbor Schubertovih samospevov v izvedbi sopranistke Nike Gorič in pianista Ferdinanda Mussutta ter slovenske skladbe, ki so nastale v zadnjih nekaj letih, med njimi bo v Sloveniji prvič izvedena skladba Schub'rdy G'rdy Vita Žuraja, pri kateri je po lastnih besedah “stisnil Schubertove samospeve skozi napravo za mletje mesa in ustvaril novo skladbo”. Na koncertu bo sodeloval tudi izjemni akordeonist Stefan Hussong, ugledni solist in profesor na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu.

Slavni boter, neminljivi prijatelj je naslov petega abonmajskega koncerta, ki bo baročni večer nemških mojstrov Bacha in Telemanna, začinjen s skladbo Alda Kumarja. Mariborskim glasbenikom se bosta pridružila v Londonu delujoči flavtist Boris Bizjak in čembalist Tomaž Sevšek Šramel.

Ogenj, espri, življenje so besede, s katerimi je Mozart opisal svojega prijatelja,  češkega skladatelja Josepha Myslivečka. Njegova dela je mlajši Mozart občudoval in se po njih zgledoval. Kot kontrast klasicizmu bo zazvenelo delo češkega skladatelja Gideona Kleina, ki mu je zgodovina obrnila hrbet, umorjen je bil v koncentracijskem taborišču med 2. svetovno vojno, star 26 let. Izvajalce šestega koncerta bo vodil oboist Matej Šarc, solist orkestra Slovenske filharmonije in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Pred vsakim koncertom bo pogovor, kjer bodo predstavljeni izvajalci ter zanimivosti o delih izbranega repertoarja.