17.04.2018

Noctiferia se v originalni postavi po 21 letih vrača na kraj lastnega krsta

Letos mineva 20 let od izida prve black metal plošče na Slovenskem, ki nosi naslov Baptism at Savica Fall. Noctiferia je svoj odrski krst doživela leto prej in sicer 21. aprila 1997 v Gala Hali na Metelkovi.

SIGIC

Noctiferia: 20. obletnica izzida albuma Baptism at Savica fall

Noctiferia je slovenska metal skupina, ustanovljena leta 1996. Njihova glasba temelji na black / death metalu, zadnja plošča pa ima vplive industriala.

Noctiferijin prvenec Krst pri Savici je oral ledino slovenskega ekstremnega metala. Na takrat slabo razviti sceni se jim je uspelo rešiti spon majhnega tržišča in stopiti ob bok aktualni evropski in svetovni sceni. Kljub mladosti so fantje takrat, na čelu z Igorjem Nardinom in Urošem Lipovcem, ustvarili black/pagan album, ki jih je postavil na evropski metal zemljevid in postal underground kult v domači državi.

Baptism At Savica Fall je prvi slovenski black metal izdelek, ki je prvič izšel leta 1998. Album se navezuje na delo Franceta Prešerna Krst pri Savici. Že samo navezovanje na zgodovino svojega naroda oziroma poganstvo nakazuje na Noctiferijino zelo dobro sledenje takratnim smernicam v black metalu.


Noctiferia bo svoj prvenec v celoti v četrtek, 19. aprila 2018 na odru Gala hale predstavila v originalni postavi: David Kiselić (vokal, kitara), Robert Steblovnik (bobni), Igor Nardin (kitara), Uroš Lipovec (bas kitara) z gostoma Niklasom Kvarforthom in Arturjem Felicijanom.

Kot predskupina bo nastopila skupina Ater Era, ki je kot solo nastala leta 2006. Gre za bend ki z mešanico težko-metalnega in psihedeličnega zvoka izraža nelagodje in upor. Ater Era so posneli in izdali dva albuma In autumns solitary decline (2011) in Beneath inanimate grime (2013), trenutno pa delajo na tretjem, do sedaj najbolj ambicioznem in zahtevnem projektu.

Gosta: Niklas Kvarforth & Artur Felicijan