03.02.2016

Počastitev slovenskega kulturnega praznika na Dunaju

Pod pokroviteljstvom Veleposlaništva RS na Dunaju in SKICA – Slovenskega kulturno informacijskega centra v Avstriji, se bo 11. februarja v Mozarthausu na Dunaju odvil slavnostni koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Peter Baroš

Mozarthaus, zgradba iz sedemnajstega stoletja, stoji v samem središču Dunaja in je posvečena velikemu skladatelju, katerega 260. obletnico rojstva smo praznovali pred kratkim. V četrtek, 11. februarja, bo prizorišče obeležja slovenskega kulturnega praznika. Projekt je nastal na pobudo na Dunaju živečih slovenskih glasbenih poustvarjalcev, ki so naleteli na odprta ušesa in pripravljenost za sodelovanje s strani slovenske ambasade ter edinega slovenskega kulturniškega predstavništva v tujini.

Slavnostni dogodek bosta otvorila pozdravna nagovora dr. Andreja Rahtena, veleposlanika RS na Dunaju ter Barbare Koželj Podlogar, vodje SKICA. Sledil bo nastop slovenskih glasbenih umetnikov in opernih pevcev, ki na Dunaju študirajo, ali pa so angažirani v tamkajšnjih umetniških institucijah. To so: Monika Bohinec, mezzosopranistka, članica Dunajske državne opere, violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok Hrastnik iz vrst Dunajskih filharmonikov, saksofonista Miha Ferk in Janez Uršej, kitarist Nejc Kuhar, pianist Janko Kastelic, sopranistka Andreja Zidarič in tenorist David Jagodic. Slednji je povedal: »Cel projekt je že več let želja glasbenikov na Dunaju, ki tukaj živimo, bodisi za čas študija, ali pa za daljše obdobje oziroma zaradi angažmajev na Dunaju in po svetu«.

Na koncertu bo predstavljen repertoar, ki bo ob slovenskih in tujih klasičnih delih vključeval tudi novitete Mihe Ferka in Nejca Kuharja, spisane posebej za to priložnost. Po besedah Jagodica, je glasba na Dunaju poseben del utripa in zgodovine mesta, prebivalci jo cenijo in podpirajo z obiskovanjem koncertov in recitalov. »Sicer pa je ustvarjalna klima na Dunaju zelo konkurenčna,« nadaljuje Jagodic, »slovenski glasbeniki se družimo, si pomagamo z nasveti, kompozicijami, krstimi izvedbami in predvsem z dobro voljo«. Jagodic upa, da bo koncert, ki bo v eni izmed vodilnih umetniških metropol v Evropi opozoril na slovenski kulturni praznik, prvi v seriji predstavitev širokega spektra glasbeni ustvarjalcev, ki živijo in ustvarjajo na Dunaju in v Avstriji: »Nastopil bo le del uspešnih glasbenikov, ki živijo na Dunaju, zato upamo na plodno sodelovanje in organizacijo več koncertov, kjer bo priložnost dobilo kar največ ustvarjalcev.

Po koncertu bodo obiskovalci ob kozarcu slovenskega rujnega vabljeni h klepetu z našimi umetniki.