01.09.2017

Portret nove glasbene generacije: Anja Lobnik

Skladati je začela pri trinajstih, štirinajstletna je napisala koncert za klavir in simfonični orkester, pri petnajstih pa začela skladati balet po zgodbi Hansa Christiana Andersena. Trenutno sodeluje na svetovnem tekmovanju "Show us your musical genius". Pri uvrstitvi ji lahko pomagate tudi vi!

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Anja Lobnik

Balet po zgodbi Hansa Christiana Andersena, Vžigalnik, je do danes že osvojil veliko skladateljskih nagrad na tekmovanjih, Anja pa tri zmage zapored na Prešernovem natečaju II. gimnazije Maribor, zmago na tekmovanju COMPCOMP v letu 2015/16, v letu 2016/17 pa je na istem tekmovanju zasedla 2. mesto (runner-up). Njen največji dosežek do sedaj je uvrstitev med deset finalistov največjega svetovnega tekmovanja v filmski glasbi za mlade CINE Marvin Hamlisch Scoring Contest z glasbo za kratki film “ADIJA” (izg. adiža), na katerega so se prijavili mladi iz 69 držav. S to uvrstitvijo je povabljena na prestižno prireditev CINE Celebrates, ki bo 17. novembra v New Yorku.

Obiskuje poletne šole kompozicije; trikrat se je udeležila tabora Glasbene mladine Slovenije, letos avgusta pa tudi šole orkestracije v Badnu, kjer se je učila pod mentorstvom  Conrada Popa, orkestratorja filmov Star Wars, Harry Potter, Hobbit, Indiana Jones in številnih drugih.

Številne uspehe je dosegla tudi na tekmovanjih iz solfeggia. V letu 2014/15 je dosegla prvo mesto, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100 točk in posebno priznanje žirije za izvedbo etude s spremljavo  na državnem tekmovanju TEMSIG, istega leta prvo mesto in 100 točk na mednarodnem tekmovanju iz solfeggia v Beogradu. V letu 2015/16 je na istem tekmovanju dosegla prvo mesto in 99 točk. V letu 2016/17 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Viva la Musica v Srbiji, kjer je dosegla prvo mesto in 99 točk.

Po z odliko končani osnovni šoli Bojana Ilicha v Mariboru, kjer je bila izbrana za »Naj učenko šole« ter prav tako z odliko zaključenem 8-letnem glasbenem izobraževanju na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor (klavir), je pričela obiskovati II. gimnazijo Maribor, vzporedno se izobražuje na Umetniški gimnaziji Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V novem šolskem letu bo obiskovala 4. letnik.

Ker Anjo zanima marsikaj, je bila številna leta dejavna tudi na raziskovalnem področju in sodelovala na tekmovanjih iz znanj in smučala, v vsem pa je dosegala visoke rezultate. Z raziskovalno nalogo je dvakrat prejela tudi nagrado podjetja KRKA.

Anjina poklicna želja je postati filmska skladateljica in dirigentka. Rojena je bila z absolutnim posluhom in 4 vrstami sinestezije, kar so uradno potrdili v sklopu največje študije za absolutni posluh na svetu »Absolute Pitch Study« s Feinstein Instituta New York, kjer se je na testiranju za absolutni posluh uvrstila v skupino AP1 (z največ prejetimi točkami na testu, ki jo po potrebi uporabljajo za nadaljnje raziskave).

Anja Lobnik: Dolgoročno so moji cilji visoki, a ne nedosegljivi. Trenutno sodelujem na tekmovanju Show us your musical genius, ki ga prireja Hans Zimmer, prejemnik Oskarja, številnih Grammyjev in ostalih nagrad. Tekmujem z odraslimi in na tekmovanju sem z 18 leti med najmlajšimi, morda najmlajša, zato raje nimam nikakršnih pričakovanj. Sem pa zelo zelo vesela, ker so moj aranžma na temo Genius pohvalili številni odrasli strokovnjaki, in ponosna, ker bi z opremo, ki jo imam trenutno na voljo, težko naredila boljši izdelek. Mentor Anže Rozman mi je svetoval, naj naredim aranžma za vajo. Tekmovalci smo dobili notni zapis teme Genius za klavir, potem pa smo lahko uporabili ta material in iz njega naredili nekaj novega za poljubno zasedbo. V prihodnosti načrtujem vpis na akademijo - morda v Sloveniji, potem podiplomski študij v tujini.

Glede na to, da mladenka s svojim videom do 6. septembra lahko napreduje z deljenjem preko socialnih omrežij, všečkanjem, komentiranjem, in ker Anja na tem tekmovanju zastopa Slovenijo, priporočamo klik na povezavo, ogled, kak všeček in deljenje prijateljem.