23.02.2018

Portret nove glasbene generacije: Bernardo Brizani

Bernardo Brizani je štiriindvajsetletnik, ki je decembra 2017 zaključil specialistični študij violončela – solistično igranje na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu pri profesorici Kseniji Janković.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Bernardo Brizani

Mladi umetnik izhaja iz glasbene družine, in je bil v stiku z glasbo od malih nog. Violončelo je začel igrati s petimi leti. Njegova prva profesorica na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje je bila Ksenija Brlek Trotovšek. Po dveh letih se je prepisal na Glasbeno šolo Vič-Rudnik, kjer je pouk violončela nadaljeval pri profesorjih Igorju Škerjancu in Damirju Hamidulinu. Poleg violončela je obiskoval tudi pouk klavirja pri profesorju Igorju Bravničarju, vzporedno pa je dve leti obiskoval tudi pouk violončela pri profesorju Valterju Dešpalju v Zagrebu.

Leta 2008 se je takoj po končani osnovni šoli vpisal na študij violončela na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kamor je bil sprejet zaradi izredne glasbene nadarjenosti. Študiral je v razredu prof. Igorja Škerjanca in študij zaključil leta 2012. Vzporedno s študijem v Ljubljani je končal tudi šestletni študij pri svetovno znani profesorici violončela Nataliji Gutman na Konservatoriju v Firencah (Scuola di Musica di Fiesole) in se redno udeleževal mojstrskih tečajev violončela pri profesoricah Marianne Chen, asistentki Natalije Gutman (Parma, Italija) in Moniki Leskovar. Leta 2011 se je vpisal na magistrski študij na Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Stuttgartu k prof. Claudiu Bohorquezu, magistriral je leta 2016 na Akademiji za glasbo v Detmoldu pri svetovno priznani profesorici Kseniji Jankovič. Tu je tudi nadaljeval specializacijo in jo leta 2017 kot najmlajši v Nemčiji tudi zaključil.

V svoji mladi glasbeni karieri je osvojil številne nagrade in priznanja ter igral kot solist in v komornih zasedbah na nekaterih pomembnih glasbenih prireditvah doma in v tujini. Med njegove vidnejše nastope sodijo solistični nastop v Slovenski filharmoniji leta 2006, štirinajst nastopov v Minesotti v ZDA leta 2007, nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Unionski dvorani leta 2007, solistični nastop v Postojnski jami leta 2008, Dvořákov koncert za violončelo in orkester v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom RTV leta 2010, koncert treh nagrajencev tekmovanja The Alexander & Buono Competitions leta 2010 v znameniti newyorški dvorani Kosciuszko Foundation Auditorium, koncert v Slovenski filharmoniji s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija leta 2012 in drugi. Leta 2016 je nastopil kot predstavnik zelene prestolnice Slovenije v Bruslju, leta 2015 je zmagal na tekmovanju čelistov Joseph Haydn v Semmeringu (Avstrija). Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih na sloviti Akademiji Kronberg v Nemčiji pri prof.Young Chang Cho-ju in na poletnem čelističnem festivalu Rutesheim.

Leta 2012 je Bernardo prejel študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Koncerta za violončelo in orkester v h-molu Antonina Dvořáka in skladbe Kol Nidrei za violončelo in orkester Maxa Brucha s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v okviru koncertnih abonmajev Akademije za glasbo 2010 in 2011.

Bernardo Brizani: »Pri 4 letih sem dobil svojo prvo klasično zgoščenko, na kateri je igral svetovno znani violončelist Yo-Yo Ma.  Zvok violončela me je prevzel in in ljubezen do tega inštrumenta je rasla in sčasoma so moji vzorniki postali tudi Mstislav Rostropovich, Daniil Shafran in Natalia Gutman. Po opravljeni specializaciji v Detmoldu vadim za avdicije za službo v orkestru  in pripravljam DVD, s katerim se bom prijavil na znamenito violončelistično tekmovanje Čajkovski v Moskvi. V letošnjem letu nameravam tudi posneti zgoščenko z kitaristom Izidorjem Erazmom Grafenauerjem, s katerim sva že leta 2008 ustanovila duo. V prihodnosti si želim posneti tudi samostojno zgoščenko z znamenitimi čelo sonatami. Načrtov in želja je ogromno in želim, da bi se uresničile vse, za to pa je potrebna volja in veliko vaje. V prihodnosti se vidim kot vrhunski solist z znamenitimi orkestri v svetovnem merilu. Seveda pa se moram zahvaliti svojim staršem in bratu za dvajsetletno podporo na moji glasbeni umetniški poti, ki me je pripeljala do najvišje glasbene izobrazbe in je iz mene naredila dobrega človeka.«

 

Bernardo Brizani: violončelo, Sofiya Kagan: klavir