01.02.2016

Portret nove glasbene generacije: Zala Vidic

»Fenomenalen koncert mladih glasbenikov! Izjemen nivo, lucidnost teh mladih osebnosti in predvsem polno tega, kar je tako enostavno, a obenem najtežje… muzike *«

Tanja Benedik

Zala Vidic

*(Živa Ploj Peršuh, žirantka v izboru glasbenika za prestižno tekmovanje Evrovizijski mladi glasbenik leta 2016).

Slovenska predstavnica, ki se bo jeseni udeležila tekmovanja Evrovizijski mladi glasbenik leta 2016 v Koelnu je osemnajstletna violončelistka Zala Vidic. Svojo glasbeno pot je začela pri šestih letih na Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu pri profesorici Ani Arh. Ves čas šolanja svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih profesorjih kot so Damir Hamidulin, Zdenka Kristl Marinič, Igor Mitrović, Karmen Pečar Koritnik, Giovanni Gnocchi in Reinhard Latzko. Zala se je že v nižji glasbeni šoli redno udeleževala mednarodnih tekmovanj v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Srbiji in sosednji Hrvaški, kjer je vedno posegala po najvišjih nagradah. Tekmovala je tudi na državnih tekmovanjih TEMSIG, kjer je leta 2009 prejela zlato plaketo in tretjo nagrado, leta 2012 pa je osvojila prvo mesto in priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo. Številne nagrade je osvojila tudi kot članica klavirskega tria Sensibile. Od leta 2013 je svoje šolanje nadaljuje na Konzervatorju za glasbo in balet pri prof. Karmen Pečar Koritnik.

Zala že od leta 2008 redno koncertira po Sloveniji. Novembra leta 2013 je izvedla recital v sklopu koncertov Glasbene mladine ljubljanske. Že v prvem letu šolanja na konservatoriju je nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Konec leta 2015 je okriljem GML izvedla recital v Unionu ter celovečerni koncert v abonmajskem ciklusu Matice Hrvatske v Zagrebu. Nadaljevali pa so se tudi uspehi na raznih tekmovanjih: leta 2014 je na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigro osvojila 3. nagrado, na državnem tekmovanju TEMSIG pa 1. nagrado, zlato plaketo ter posebni priznanji za doseženih 100 točk in najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Ob novem dosežku, uvrstitvi na tekmovanje Evropski mladi glasbenik, nam je Zala povedala naslednje: »Tekmovanje mi predstavlja veliko priložnost za glasbenika, da se predstavi ne samo v matični državi, ampak tudi v tujini. V prihodnje se želim še naprej izpopolnjevati in dobiti čim več znanja o glasbi ter izkušenj na različnih odrih. Februarja bom nastopila z ansamblom Cello Attacca! v katerem igram s kolegi violončelisti v Mariboru in Škofji loki. Udeležila se bom tudi seminarja v Samoboru, kamor me je povabil prof. Reinhard Latzko, ki uči na Dunaju. Poleti bom nastopila v okviru festivala Bled in se udeležila še nekaterih mojstrskih tečajev.»