16.03.2016

Portret nove glasbene generacije: Neža Torkar

Tokrat v portretu predstavljamo mlado harmonikarico Nežo Torkar, ki jo utegnete ujeti na enem od koncertov, ki jih ima ta teden v Celju in Ljubljani.

Tanja Benedik

Neža Torkar

Neža Torkar je srednje glasbeno šolanje zaključila na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Ernöju Sebastianu. Študij je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju v razredu prof. Ivana Kovala, kjer je diplomirala z najvišjo oceno, zdaj pa nadaljuje z magistrskim študijem.

Njen talent se izkazuje že vsa leta na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na TEMSIG-u je leta 2008 in 2011 prejela prvo nagrado in zlato plaketo, leta 2011 še posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe Rej skladatelja Lojzeta Lebiča. Na mednarodnih tekmovanjih je osvojila prvo mesto in prvo nagrado v Beltincih (2011), tretje mesto na mednarodnem tekmovanju v Belgiji (2012), četrto mesto na mednarodnem tekmovanju v Klingenthalu v Nemčiji (2012) ter drugo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Pulju (2013).

Svoje znanje izpopolnjuje pri priznanih harmonikarjih kot so: James Crabb, Primož Parovel, Luka Juhart, Gertie Bruin, Janne Rättyä. Sodelovala je z Rotary Clubom Ljubljana – Barje, Glasbeno mladino ljubljansko, Festivalom Ljubljana in Radiem Slovenija. Je članica ansambla za sodobno glasbo Via nova iz Turingije, s katerim krstno izvaja dela nemških in drugih tujih skladateljev. Z orkestrom Gewandhaus iz Leipziga je lani gostovala v Londonu.

V okviru ciklusa Glasbene mladine Slovenije GM oder se bo mlada umetnica predstavila danes, 16. marca ob 19.30 v Celjskem domu ter v četrtek, 17. marca v Slovenski filharmoniji ob isti uri. Na sporedu bodo dela Lebiča, Scarlattija, Mozarta, Rojka, Olsena, Rameauja, Goloba in Halffterja.

Kaj pa mlado umetnico čaka v prihodnjih mesecih? 

"Aprila se vračam v Weimar, kjer me najprej čaka koncert z ansamblom za sodobno glasbo Via Nova. Sodelujemo z mednarodnimi skladatelji, katerih dela bomo 17. aprila izvedli na zaključnem koncertu. Krstno bom izvajala skladbo za harmoniko solo ter nekaj skladb v kvartetu s klavirskim triom. Z ansamblom Via Nova redno izvajamo nove skladbe za različne skupine s harmoniko ter redno koncertiramo po Turingiji. Po tem projektu se spet vračam nazaj v Slovenijo, kjer se bom skupaj v duetu s čelistko Romano Šimbera pripravljala za dve tekmovanji. 

Ker je harmonika na žalost še vedno ne tako zaželen instrument na klasičnih odrih, se zavedam, da je moja prihodnost v komorni glasbi. Zato redno sodelujem v zelo raznolikih komornih zasedbah. Igram v duetu s tubo, s kitaro, z violončelom, ter v triu s kitaro in violino. Velik izziv mi pomeni sodelovanje z orkestri. Igrala sem v muzikalu Evita v gledališču Erfurt, ter sodelovala s priznanim Leipziškim orkestrom Gewandhaus. Z njimi sem lansko leto z glasbo Richarda Straußa prirejeno tudi za harmoniko gostovala v Londonu.

Na dosedanji poti sem se veliko udeleževala tekmovanj, ki pomenijo odskočno desko zaradi prepoznavnosti in s tem večjo možnost ponudb za samostojne koncerte. Tekmovanja so pomembna tudi zato, ker vedno ostajaš pripravljen. V tekmovanju z drugimi lahko vidiš kam spadaš v svoji konkurenci, kar pa na tekmovanjih ni vedno realno.

Moj največji projekt je trenutno zaključek magistrskega študija na Weimarski akademiji. Pred tem me čakajo še priprave na sprejemne izpite za nadaljevanje študija v mojstrski klasi v Würzburgu in Weimarju."