20.11.2014

PovezoOovanja – Glasbeni dogodek zasedbe oOo Freeo

Zasedba oOo Freeo s PoOovezovanji spaja svet raznolikih godb v šesturni koncertni dogodek, ki bo številne glasbenike in številne raznolike izraze spojil v eno celoto skozi improvizirano glasbo

Terens Štader

oOo Freeo tvorijo trije izkušeni glasbeniki, ki bodo skozi improvizacijo s PovezoOovanji skupaj z gosti vstopili v nove zvočne izkušnje. (Foto: Sunčan Stone)
Foto: Sunčan Stone

Iz glasu Žige Jenka veje nalezljiv entuziazem in občutek navdušenega pričakovanja, ko govori o zelo posebnem koncertnem dogodku, ki ga snuje tričlanska zasedba free rocka oOo Freeo, v kateri igra s soprogo, bobnarko Tino Jenko, ter dolgoletnim prijateljem in glasbenim somišljenikom kitaristom Miho Kunšičem: »Gre za šesturni koncert, ki ga povezuje kakih dvanajst do trinajst gostov. Lahko se zgodi, da se še kdo pojavi. Gostje se bodo menjavali na pol ure. Vnaprej nimamo dogovorjenih ne komadov ne rifov. To počnemo zaradi raziskovanja svojih meja. Poiskali smo ljudi iz različnih scen in iz različnih žanrov. Povezujemo in raziskujemo.« Koncert, naslovljen PovezoOovanja, je zasedba oOo Freeo napovedala za sredo, 26. novembra, v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani, in sicer od osmih zvečer do dveh zjutraj. »Naša želja je, da bi bili mi trije ves čas trajanja koncerta na odru. To je naš cilj. Za Miho so naši koncerti itak vedno prekratki. Vedno se mu zdi, da je šele začel igrati, ko se odvije ena ura,« pravi Žiga. Gostje prihajajo iz različnih glasbenih okolišev. »Na eni strani imamo Boruta Savskega, ki prihaja iz Cirkulacije 2, ki je svoj in zelo zanimiv svet, na drugi strani imamo Andreja Fona, ki je čisti improvizator, na tretji pa Vesno Godler in Jeleno Rusjan, basistki, ki sta bolj v bendih z bolj oprijemljivimi komadi. Potem je tu one man bander Atila, ki se je zdaj preimenoval v Tetanusa Tilija in bo prišel okrepljen z novo spremljevalko na odru, Sifilis Suzi, ki pride s thereminom,« nadaljuje Jenko. Na seznamu napovedanih beremo imena, kot so Olfamož, Kraški solisti, Strahuljarji, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe ... Logičen sklep je, da bo dogodek enkraten, prav poseben in zanimiv.

Tovrstne ideje niso tuje Žigi Jenku, ki je bil v devetdesetih idejni pobudnik žurov 24 ur rock’n’rolla v Bunkerju na Gerbičevi. »Idejo sem dobil poleti, ko sem bral knjigo Improvizacija od Dereka Baileyja. Med svojimi projekti omenja koncert, ko so se bendi izmenjavali na odru. Ta knjiga mi je bila na neki način inspiracija,« opisuje iskrico navdiha za glasbeni happening, ki ga pripravljajo. »Ko smo začeli razmišljati o tem koncertu, smo najprej potipali ljudi, če se jim to zdi zanimivo. Vsi so bili navdušeni. Z večino njih še nismo sodelovali. Do zdaj smo se zaradi koncerta z nekaterimi že dobili, z nekaterimi se še bomo, da se malo povohamo, ni pa to namenjeno temu, da bi delali načrte, kaj bomo igrali, ampak zgolj za to, ker nekateri niso vajeni improvizacije, drugi pa jo radi igrajo in izkoristijo vsako priložnost za igranje.« Ekipa oOo Freeo je v kratkem času obstoja odigrala kakih deset koncertov, na svojem Bandcampu pa je objavila devet digitalnih albumov. Trdno se drži načela, da kot skupina, ki je zavezana improvizaciji, ne ponavlja tega, kar igra. Vaje, ki trajajo tudi po pet, šest ur, člani redno snemajo in izbor najboljšega sčasoma objavijo. Med seboj se dobro poznajo in sedanji korak v neznano je zanje svojevrstna naravna evolucija ter hkrati dobrodošel izziv.

Poleg tega da sta Žiga in Tina zakonca in starša dveh otrok, sta skupaj igrala že pri Rhythm Thieves, pri katerih je kitaro igral Miha Kunšič, na kar sta Žiga kot pevec in Miha kot kitarist skupaj posnela dva albuma pri Crazed Farmers, ki so se v svojem divjem slogu dotaknili območja, kjer se rock prevesi v improvizacijo. »Meni se je pri Crazed Farmers začelo odpirati,« govori Žiga. »Takrat sem začel hoditi po koncertih, ki niso samo garažno rockovski, in uživati v tej glasbi. Danes zame ni več isti občutek, če ponavljam isti komad, saj ne doživim iste energije kot takrat, kadar ne razmišljam o tem, kaj moram odigrati in kako moram odigrati. Mislim pa, da neke vzorce iz obdobja Rhythm Thieves še nosimo s seboj, zato nam rokerji rečejo, da smo jazzerji, improvizatorji pa, da smo rokerji.«  oOo Freeo si bo s PovezoOovanji nabrala nove izkušnje in postavila na nov nivo razumevanje svojih sposobnosti in glasbe na splošno. »Ko menjaš glasbenike na odru, s katerimi improviziraš, se ti spreminjajo tokovi, miselni vzorci in način igranja. Ti prehodi se bodo na koncertu vrstili izjemno intenzivno, da me prav zanima, kaj se bo zgodilo. V šestih urah pa itak vse pljuneš, kar imaš v sebi, tako da bomo videli, kaj sploh nosimo v sebi,« se izziva veseli Žiga Jenko.

Od glasbe se pri nas težko živi, od rocka toliko težje, o tem, da bi za življenje zaslužil z improvizirano rock glasbo, pa se ne da niti sanjati, zato Jenka za konec vprašam, kaj ga kot očeta, moža v zrelih letih, še žene, da zganja take zvočne vragolije. »V bistvu to moram početi. Muziko imam rad – rad jo delam, rad jo poslušam, rad hodim na koncerte. To mi je način življenja. V službo hodiš, tu so položnice, tu so otroci in ne moreš se posvetiti samo glasbi, lahko pa zelo veliko energije vložiš v to. To je kot vsaka druga ljubezen. Posvečaš ji čas in pozornost in jo neguješ,« zaključi Jenko. Potovanje oOo Freeo se začne v sredo, 26. novembra, ob 20. uri, in konča v četrtek, 27. novembra, ob 2. uri. Vabljeni, da se ji pridružite v Menzi pri koritu.