06.04.2021

Prihodnost je medgeneracijska

Plodno sodelovanje med dvema generacijama naprednega avtohtonega beatmakerstva, ki se brez dvoma lahko kosa z globalnimi vrstniki.

Jaša Bužinel

Same Day Delivery

nibo

Same Day Delivery

rx:tx
2021

Po seriji kvalitetnih izdaj v letu 2020 (Better, Drone Emoji, kleemar, .čunfa) domača »beats and stuff« institucija rx:tx streže s srednjemetražcem, ki izpolnjuje pričakovanja in, še pomembneje, po kvaliteti dosega in presega marsikateri primerljivi izdelek z globalne scene, ustvarjalcev, kot so na primer Samiyam, Mndsgn in Knxwledge. Recept je tokrat povsem preprost: kaj se zgodi, če se pri skupnem glasbenem projektu združita dve generaciji naprednega, robnega, raziskovalnega, v preteklost in prihodnost zazrtega ritmoklepaštva, ki ju povezuje globoka ljubezen do hip hop kulture, glasb iz afriške diaspore in nasploh kuriozitete iz zgodovine muzike? Kakšen vpliv imata na producenta različni hip hop vzgoji (MTV in ulična kultura 90. let versus internetni arhiv) in nasploh drugačen generacijski pogled na glasbeno kulturo ter družbo? V njunem primeru ne prav velik; že res, da je med njima več kot 20 let razlike, a si rosno mladi nadobudnež in prekaljeni veteran v resnici delita zelo sorodno, skoraj bratsko senzibilnost za klepanje nekonvencionalnih beatov. Če v Mariboru briljira tandem YNGFirefly in Mito aka OYGN, pa ima Ljubljana zdaj svoj medgeneracijski hip hop projekt nibo, s katerim Borka in Nikson dokazujeta, da se za boljšo prihodnost splača strniti medgeneracijske vrste in si med sabo deliti ideje, upanja in sanje.

V enem studiu najdemo 18-letnega Nika Komaca aka Niksona, producenta, didžeja in hip hop plesalca, ki se je lani izkazal z osupljivim EP-jem lfo ufo, debijem z zavidanja vrednim avtorskim pečatom, na katerem je nakazal svoje sposobnosti za krojenje zvokov po lastni volji. V drugem ustvarja izkušeni producent, tehnično izjemno podkovani didžej, glasbenik (Jimmy Barka Experience), založnik, radijec in glasbeni novinar Borja Močnik aka Borka. Med njima je vzpostavljena internetna povezava, po kateri si redno izmenjujeta ideje, ki jih pilita s pomočjo producentske platforme Ableton, in tako se rodi projekt nibo. Gre, skratka, za medmrežni kreativni dialog, prakso, ki nam je v zadnjih letih prinesla nemalo vrhunskih izdaj glasbenikov/producentov, ki bi se sicer nikoli ne znašli skupaj v studiu. Tudi Nikson in Borka sta ubrala to pot, si delila zamisli, reagirala nanje, jih šraufala pa spet naprej in nazaj. 

Same Day Delivery je nabirka sedmih štiklov z zrnato, prašno, neizčiščeno zvočno patino, tako, ki diha in utripa. Zanjo je odgovoren Niko. Atmosfera komadov uteleša tisti izmuzljivi metalni prostor, v katerem se človek znajde v poznih večernih ali zgodnjih nočnih urah; morda po tem, ko je ruknil viski ali dva, pokadil džojnt in zdaj kar ni več zaspan, vendar tudi nima energije za karkoli resnega, zato samo prisluhne čudnim pijanskim krikom s praznih ulic in utripanju subov iz kake skrite blokovske kleti, kjer ga nekdo na polno rejva. Ta omotični vajb pretežno izvira iz Niksonovih beatov s tipičnim »slugging« pečatom v tradiciji J Dille, tistih majavih, pijano zvenečih ritmov, ki se izmikajo metrumu in tako ustvarjajo občutek dezorientiranosti in brezčasnosti. 

Za različne odtenke občutij in asociacij skrbi Borkova knjižnica samplov. Hipnotična uvertura Gorgo the Foul je posejana z raperskimi medmeti, zborovskim petjem in melodijo iz kakega italo-prog rock komada. No Noise Like White Noise je zgrajen na razštelanem motivu iz pesmi Love Without Sound, klasike britanskega psihedeličnega eksperimentalizma zasedbe White Noise iz leta 1969. Bolj iskrivi Hesus, ki spomni na Borkove klasike, kot je Le Vent, vajba na samplu iz brazilskega pop komada Jesus Cristo pevke Cláudie iz leta 1971. Kot namiguje naslov, Minimalist Fragmentist minimalistično utripa ob abstraktnih melodičnih prebliskih, ki jih na trenutke preseka en tak hipijevski, morda brazilski sample s flavto, ki te zadene v živo. Dvojec Nibo pa zmaga z zaključnim, res seksapilnim štiklom Thinking About You, ki si zasluži mesto na radijih in popularnih beats plejlistah – hitič, ki kliče po ponovnem poslušanju.

Če v Mariboru briljira tandem YNGFirefly in Mito aka OYGN, pa ima Ljubljana zdaj svoj medgeneracijski hip hop projekt nibo, s katerim Borka in Nikson dokazujeta, da se za boljšo prihodnost splača strniti medgeneracijske vrste in si med sabo deliti ideje, upanja in sanje.