18.04.2017

Pričevanja: Neven Korda, Zgodovinjenje

V okviru razstave Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča bo potekala serija Pričevanj protagonistov kulturnih gibanj iz obdobja Osemdesetih. Prvo bo pričevanje umetnika in producenta Nevena Korde.

Dušan Mijanović

FV
Foto: Matija Praznik

Neven Korda Andrič je umetnik, ki deluje v polju performativnih in projeciranih umetnosti že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. Bil je dejaven tudi v okviru gledališke skupine FV 112/15 in multimedijske skupine Borghesia.

Korda si bo na predavanju z naslovom Pričevanja: Zgodovinjenje, ki bo potekalo v sredo, 19. aprila ob 18. uri, v Muzeju sodobnih umetnosti Metelkova, delno pomagal z definicijami iz politične analize popularne kulture iz poznih 70ih in začetka 80ih, ki jih je uvedel angleški glasbenik in teoretik, Chris Cutler ter z analizo ključnega obdobja popularne glasbe v Veliki Britaniji in malo širše. Del tega obdobja, te sekvence, je bil tudi FV konglomerat. Nastal je v takratni situaciji popularne kulture v nastajajoči družbi kulture. Korda se bo razgovoril tudi o pogojih in usodi transpodročne produkcije zlatih 80ih s poudarkom na FV konglomeratu. "Npr., ko vsak družbeni eksperiment, umetniški poseg, kulturnopolitični projekt absorbira nek diskografski izdelek, zasede njegovo mesto in ga izniči. Takrat pride do razlaščanja enega interesnega polja s strani drugih interesnih sfer. Najslabši scenarij je, ko transpodročna scena razpade v postprodukciji, se pravi, ko iz že zaključene sekvence, akterji odnesejo simbolni kapital v druge sfere," je Korda na kratko razložil bistvo predavanja.

Naslednje predavanje bo posvečeno štirideset letnici od začetka Pank invazije na domačo grudo. 25. aprila ob 19. uri bo v Muzeju sodobnih umetnosti Metelkova pričeval Esad Babačić.