05.12.2011

Prvaki češkega undergrounda prvič v Sloveniji

Kultni češki avantrockovski band The Plastic People of the Universe, ki s prekinitvami deluje od za Češkoslovaško usodnega leta 1968, bo to sredo, 7. 12., prvič nastopil pri nas. V Menzi pri koritu na Metelkovi bo nastop čeških gostov uvedel zagrebški transžanrski band Tigrova mast.

Viktor Škedelj Renčelj

Plastic People of the Universe na ovitku zadnjega albuma Maska za maskou.

V ljubljanski Menzi pri koritu bo v sredo, 7. decembra, pri nas prvič nastopila legendarna češka skupina The Plastic People of the Universe (PPU); njen koncert bo uvedel zagrebški kvartet Tigrova mast, katerega izraz označujejo s sila raznolikimi poimenovanji, denimo noise pop punk, eksperimentalni punk trance, sufi trance punk, elektro folk noise ipd.

Pod vodstvom baskitarista Milana Hlavse je kultna češka zasedba nastala neposredno po zatrtju praške pomladi leta 1968 in si nato hitro pridobila status nosilke žezla psihedeličnega zvoka v Pragi oziroma kar na Češkoslovaškem. A že v času t. i. »normalizacije« (tj. stopnjevanja režimske represije) na začetku 70. let je bila prisiljena ponikniti v podzemlje, saj je hotela ostati zvesta svojim umetniškim idealom.

Hlavsi in klaviaturistu ter kitaristu Josef Janíčku sta se takrat pridružila violinist in kitarist Jiří Kabeš in freejazzovski saksofonist in klarinetist Vartislav Brabenec. Ta naveza je dala skupini temelj, kljub temu da se je v njej izmenjalo več kot trideset glasbenikov. V tem času so v improviziranem studiu nastali posnetki za kultni album Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned (1974). Šlo je za repetitivno glasbo z enostavnimi basovskimi linijami ter izbruhi energije altovskega saksofona, ob tej podlagi pa je Hlavsa s hipnotičnim glasom prepeval bolj ali manj prostaške, humorne oziroma prismuknjene tekste izpod peresa Egona Bondyja, že od petdesetih let dalje ene od osrednjih figur praškega literarnega podzemlja.

Prelom v zgodovini PPU in underground kroga okoli skupine se je zgodil leta 1976, ko so se po nelegalnem koncertu znašli v priporu člani zasedbe, njihov menedžer in ideolog skupine Ivan Martin Jirous ter še nekaj vidnejših pripadnikov undergrounda, vsega skupaj petindvajset ljudi! Štirje so bili obsojeni na zaporne kazni. Proces proti rockovskemu undergroundu je imel med nekonformističnimi češkimi intelektualci velik odmev in je bil neposreden povod za nastanek prvega odkritega revolta zoper režim v vzhodnem bloku – Listine 77, katere pobudnika sta bila med drugim dramatik in poznejši češki predsednik Václav Havel in filozof Jan Patočka.

@http://www.youtube.com/watch?v=YXUIAqGFYNw@

Po vrnitvi iz zapora je skupina doživela vrhunec umetniškega ustvarjanja in posnela tri zrele albume, Pašijové hry velikonoční (1978), Jak bude po smrti (1979) in Co znamená vésti koně (1981), s katerimi je odločno presegla ozke okvire rocka, saj se v njih čuti tudi vpliv cerkvenih koralov in moderne resne glasbe (npr. Johna Cagea in Edgarja Varèsa). Novost je bila tudi v tem, da je tekste za Hlavsovo glasbo napisal kar Brabenec. Besedila so imela, apokaliptični dobi primerno, religiozen značaj. Toda že leta 1981 je Brabenec odšel v izgnanstvo, ustvarjalni dvojec pa je razpadel.

Skupina je prenehala delovati leta 1988; ponovno se je na pobudo predsednika Václava Havla v svoji najznamenitejši postavi (ob že omenjenih še bobnar Jan Brabec) zbrala leta 1997, ko je doživela svojo drugo pomlad. Leta 2001 je preminul njen vodja Milan Hlavsa, ustvarjalno krmilo pa je v roke poprijel njegov avtorski sodrug Brabenec. Zadnji studijski izdelek, Maska za maskou, je skupina izdala leta 2010.

O velikem vplivu PPU na sodobnike in mlajše generacije glasbenikov priča poimenovanje struje v češki alternativni glasbi kot »plastikovska underground smer«, za katero so značilni 4/4 ritem, hipnotične bas linije ter preproste melodije. Skupina PPU je namreč razvila zelo prepoznaven, značilen zvok, ki ga je kritika označila za »prvi češki originalni rock stil«.