24.09.2018

Sedma sezona cikla koncertov komorne glasbe Carpe artem – Absolutno!

Koncertni cikel Carpe artem nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor, financirata pa ga Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo. Tokrat pod sloganom absolutno! – kar pomeni absolutno predanost poslanstvu izvajanja glasbe, iskanju absolutne popolnosti v interpretacijah komorne glasbe in absolutno nadaljevanje organizatorjeve dejavnosti.

Press info

Sedma sezona cikla koncertov komorne glasbe Carpe artem - Absolutno!

Priprave sezone so bile težke, saj je nejasnost financiranja s strani Ministrstva za kulturo, ki je v letošnjem letu ukinilo finančno podporo nekaterim izjemnim zborom in festivalom klasične glasbe, precej zaznamovala program letošnjega leta. Izvajana glasba bo v letošnji sezoni z nekaj izjemami absolutna, vsak koncert pa nosi svojo rdečo nit.

Na uvodnem koncertu sezone se bodo slovenski publiki prvič predstavili glasbeniki obeh opernih orkestrov, mariborskega in ljubljanskega, združeni v pihalni-klavirski sekstet s pianistko Katjo Sinkovič. Na njem bo krstno izvedena skladba Prelude for Lenny’s 100 skladatelja Matije Krečiča, ki je nastala po naročilu našega društva, ob njej pa glasba zgodnjega 20. stoletja: prezrt sekstet ameriškega skladatelja Edwarda Hilla ter dva seksteta francoskih skladateljev.

Gostja drugega koncerta bo sopranistka Theresa Plut. Ob spremljavi godalnega kvarteta boste lahko prisluhnili skladbam, za katere so skladatelji navdih iskali v Severni Ameriki. Kar dve skladbi izpod peresa kanadskega skladatelja slovenskega rodu Marjana Mozeticha bosta doživeli evropski praizvedbi.

Tretji, decembrski koncert bo božično in klasično obarvan. V čast nam je, da se bo mariborskim glasbenikom na odru ponovno pridružil ugledni hornist, akademski profesor in solist Boštjan Lipovšek. Na programu bodo dela Mozarta, Beethovna in slovenskega skladatelja Dušana Bavdka.

Četrti koncert cikla, ki bo zaradi valentinovega, praznika zaljubljencev, nekoliko romantično zasnovan, prinaša absolutno novost – sonatni večer glasbenikov Simfoničnega orkestra SNG Maribor v sodelovanju s pianistoma Denisom Masliukom in Ivanom Ferčičem. Na programu bodo duo sonate nemške romantike - največja romantična dela za duo s klavirjem, nekatera v slovenskem prostoru redkeje izvajana.

Na petem koncertu bosta harmonikar Luka Juhart in skladatelj Uroš Rojko predstavila repertoar, ki je nastal v zadnjih nekaj desetletjih, ter nekaj izvirnih priredb baročnih skladb in tudi klasikov 20. stoletja. Skladbe bodo izvajane v parih: klasično - moderno, kar bo dalo koncertu edinstven ton.

Na sklepnem koncertu naslednje sezone boste lahko uživali v izjemnih interpretacijah violinistke Božene Angelove z razširjeno zasedbo slovenskih glasbenikov. Na sporedu bo Nonet francoske romantične skladateljice Louise Farrenc -  prelepo zapostavljeno delo, ob bok eni izmed največjih skladb komornega repertoarja - sezono bo zaključil Beethovnov Septet.

Pred vsakim koncertom bo predkoncertni pogovor z izvajalci, ki ga bo moderiral ugledni strokovnjak s področja klasične glasbe. Več: TUKAJ