08.07.2020

Šestič

To kolumno pišem že šestič, se mi zdi. Takole gre.

Jure Novak

Jure Novak
Foto: Miha Fras

To kolumno pišem že šestič, se mi zdi. Takole gre. 

Najprej opišem, kako zelo slaba je situacija. Da je delo delavk in delavcev v kulturi onemogočeno in zaustavljeno. Da zlasti najbolj ranljivi ne bodo preživeli brez pomoči. Potem naštejem vse pobude, ideje in predloge, ki smo jih že posredovali Ministrstvu za kulturo. Opišem, kako se nanje minister in njegovi dosledno odzivajo arogantno in ignorantsko. Omenim še nekaj sej Odbora za kulturo, kjer glasovalni valjar SDS-ove koalicije spešta združene glasove teh istih delavk in delavcev, ki zahtevajo pomoč in opozarjajo na katastrofo. Dodam nekaj malega o tem, kako druga ministrstva precej uspešneje opravljajo svoje delo in skrbijo za svoja področja. In kako take težave rešujejo resne države z resnimi vizijami razvoja. Za konec citiram resornega ministra ali sekretarko, kako se v medijih ali na lastnih spletiščih spet norčujeta iz situacije ali pa jo zanikata. Fašističnih svetovalcev za stike z javnostmi in birokratsko hladnih uslužbencev ministrstva raje ne omenim, včasih pa opozorim še na dva ali tri absurde preteklih tednov. Ker sicer bomo crknili. Kljub temu da minister ocenjuje, da škoda »po njegovem mnenju morda celo ni tako velika, kot se marsikje poudarja«. Najprej bomo crknili eni, potem še vsi ostali. Verjeli ali ne, družba je (tudi) ekonomsko povezana, in če crkne cela industrija srečanj, se bodo začeli sesuvat še drugi kupčki kart. Brezposelni brezdomci ne plačujejo davkov, fantje.

Kolumna je potem v najboljšem primeru deležna zahtevka za popravek z ministrske strani, vlada pa se seveda s tako minornimi stvarmi, kot je usoda industrije, ki preživlja 30.000 ljudi, ne ukvarja.

ARGH! Šestič torej!

Situacija je slaba. Po razglasitvi konca epidemije se je za trenutek zdelo, da bo spet kaj šlo, zdaj pa več kot očitno znova ne gre več nič. Delo delavk in delavcev v kulturi je onemogočeno in zaustavljeno. Ne bodo preživeli brez pomoči. Sploh najbolj ranljivi ne.

Stvari so boleče preproste. Vse smo vam posredovali že vsaj šestkrat. Potrebujemo enotna in preprosta pravila za vse. Recimo: meter in pol, maske v zaprtih prostorih, ne šlatat neznancev. Ne pa ena pravila za trgovine s čevlji, druga za gasilske veselice, tretja, pod pogojem mnenja XYJZ, za motoriste, za zidarje pa tako in tako nič ne velja. Enotna, preprosta pravila, za vse.

Če morate druženja prepovedati, jih prepovejte. Za vse. Enako. Ni mi panika iti v štacuno enkrat na teden in z masko, ne morem pa več gledati tega, da je poln gostinski vrt OK, čim pa dodamo še žalostnega fanta s kitaro, postane OMG! DOGODEK! In ga je treba prepovedat in zapret. 

Omejite vsa druženja. Enotno. Ampak potem morate poskrbet za vse, ki ste jim delo prepovedali. Za vse. Enotno. Pa če so samozaposleni, kodrlajsasti ali financministri. Ja? Enotno. Pomoč. Za vse.

Pa to sploh ni veliko dela. Zakone ste že spisali, samo razširiti jih je treba še na druge panoge in oblike dela. K čakanju na delo dodajte samozaposlene, k vavčerjem za šport še kulturo, k bonom za prenočišča še dogodke, recimo. Preprosto, ne?

Se vam zdi, da ste to že nekje slišali? Recimo na nekaj sejah Odbora za kulturo, kjer je glasovalni valjar SDS-ove koalicije speštal glasove delavk in delavcev, ki so zahtevali pomoč in opozarjali na katastrofo? Za nekatere druge panoge se je dalo, očitno. In resne države to že ves čas počnejo. Nazadnje, ravnokar, je Brexitanija odobrila milijardo in pol dodatne pomoči sektorju, pa so tam precej v riti.

Ker sicer bomo crknili. Kljub temu da minister ocenjuje, da škoda »po njegovem mnenju morda celo ni tako velika, kot se marsikje poudarja«. Najprej bomo crknili eni, potem še vsi ostali. Verjeli ali ne, družba je (tudi) ekonomsko povezana, in če crkne cela industrija srečanj, se bodo začeli sesuvat še drugi kupčki kart. Brezposelni brezdomci ne plačujejo davkov, fantje. So pa jezni in odnašajo ignorante in arogantneže iz njihovih pisarn.

Še dva ali tri absurde?

Kaj pravite na 30€ nakazila direktno na račun NIJZ, preden sploh lahko zaprosiš za mnenje o dogodku? Na obrazec, ki je v končni fazi prekleta spletna anketa?! Pa na dovoljene poroke za 300 ljudi z bendi, didžeji in trebušnimi plesalkami ter tovarne s 500 delavci za tekočim trakom, ki za maske ter meter in pol še slišali niso – medtem ko bo lokal z žalostnim fantom na kitari do konca tedna spet fasal omejitev na 10 obiskovalcev? Enako kot mariborska Opera.

Kot tretje pa: Janez, Vasko je medijski zakon že spisal. Zdaj lahko Ministrstvo za kulturo mirno ukineš.