03.08.2018

Simfonični orkester Akademije za glasbo že tretjič odhaja na prestižni festival Young Euro Classic Berlin

Orkester je na festivalu že gostoval leta 2004 in 2007, lani pa je znova prejel vabilo na dogodek, kjer nastopajo mladi orkestri z vsega sveta.

Press info

Simfonični orkester Akademije za glasbo že tretjič odhaja na prestižni festival Young Euro Classic Berlin
Foto: Arhiv Akademije za glasbo

Koncert, ki bo 7. avgusta ob 20 uri v Koncertni hiši (Konzerthaus) v Berlinu bo tokrat pripravil in vodil vrhunski francoski dirigent Quentin Hindley (ob asistenci dirigenta doc. Simona Dvoršaka in ostalih mentorjev orkestrskih sekcij), solist pa bo pianist Urban Stanič (njegova mentorica je zasl. prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak), ki je bil za to vlogo izbran med osemdesetimi kandidati kot najboljši na akademijski avdiciji. Na sporedu bodo noviteta Simfonični valček Leona Firšta (njegov mentor je izr. prof. Dušan Bavdek), Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 54 Roberta Schumanna in simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra, op. 30 Richarda Straussa. Koncert je bil z enakim programom izjemno uspešno izveden pred festivalskim nastopom v Berlinu dne 23. aprila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Skladbo študenta Leona Firšta je izbrala akademijska komisija. Skladbe najboljših študentov kompozicije so že tradicionalno obvezni del programov, ki jih Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani redno izvaja na gostovanjih doma in v tujini.