20.06.2021

Ko zapojem, sem močan!

V celjski Hiši kulture je znova nastal muzikal. Tokrat so ustvarjalci posegli v otroški svet. V barviti svet likov ilustratorke in pisateljice Lile Prap.

Tanja Benedik

Muzikal Kure
Foto: © LR Photography

Kako zelo povedne so slednje besede. Pa ne samo za malčke, ki se že leta in leta veselijo in učijo ob slikanicah Lile Prap, temveč tudi za nas starejše. Zakaj svoje moči ne bi črpali iz petja? O kakovosti pevcev ne gre izgubljati besed. Nuška Drašček se je ponovno izkazala kot vsestranska pevka vseh žanrov. Srđan Milovanović nas prav tako ne more presenetiti, saj je svoje kvalitete dokazal v več muzikalih, nepozabni so tudi njegovi liki iz oddaje Znan obraz ima svoj glas. Igralki Maši Tiselj ne manjka izkušenj iz sveta muzikalov. Goro Osojnik, veteran uličnega gledališča, pa je poleg izvrstne besedne upodobitve Rezke tudi zapel.

V celjski Hiši kulture je znova nastal muzikal, Muzikal Kure. Po izjemni produkciji Veronike Deseniške so ustvarjalci tokrat posegli v otroški svet. V barviti svet likov ilustratorke in pisateljice Lile Prap. Motivi iz slikanic Ptiči?!, Dinozavri? in Zmaji?! so osnova za zgodbo o piščančku, ki se izvali v Rezkinem kurniku (Rezko je upodobil Goro Osojnik). Začne se njegovo odkrivanje korenin in prednikov, lepih in manj lepih plati piščančjega oziroma kurjega življenja. 

Pokazatelj izvrstne predstave je v prvi vrsti občinstvo. Kljub omejitvam nas je bilo dovolj, da se je videlo pristno veselje in zabava ob spremljanju zgodbe. Maša Tiselj v vlogi piščančka, Srđan Milovanović kot Ata Petelin in Mama Kokoš (Nuška Drašček) so nas ves čas držali v napetosti. Ne bi mogla povedati, kdo se je bolj zabaval, naši otroci ali mi, starši. In zakaj? Ker je glasba Leona Firšta vesela, pozitivna. Ker so živi ansambel sestavljali mladi, a prekaljeni mački: avtor glasbe ob klavirju, Ana Mezgec z violino, Žiga Vešligaj s saksofonom, Miha Firšt ob kontrabasu (izjemoma, sicer Janez Krevel) in bobnar Gregor Hrovat. To je bil ansambel kokoši z rdečimi grebeni na glavi, ki je imel posebno vlogo. Ponavljali so tekste, kokodakali, migali z glavo levo in desno ter bili nadvse smešni! »Dinozavri – vinozavri«, »predniki dinozavri – prečniki v pozavni«, to sta samo dve od duhovitih domislic ustvarjalcev, zaradi katerih se je po dvorani razlegal huronski smeh.

Dramsko predlogo je napisala Nuša Komplet Peperko, besedila pesmi pa so ustvarili skupaj s skladateljem in pesnico. Soustvarjalci, ki so seveda prispevali k uspešni uprizoritvi, so: Andrej Jus (režiser), Aja Zupanec (koreografinja), Simon Dvoršak (glasbeni vodja), Matija Kovač (scenograf), Andrej Vrhovnik (kostumograf), David Andrej Francky (oblikovalec svetlobe), Matej Kovše (oblikovalec zvoka) in producent Miha Firšt.

O kakovosti pevcev ne gre izgubljati besed. Nuška Drašček se je ponovno izkazala kot vsestranska pevka vseh žanrov. Srđan Milovanović nas prav tako ne more presenetiti, saj je svoje kvalitete dokazal v več muzikalih, nepozabni so tudi njegovi liki iz oddaje Znan obraz ima svoj glas. Igralki Maši Tiselj ne manjka izkušenj iz sveta muzikalov. Goro Osojnik, veteran uličnega gledališča, pa je poleg izvrstne besedne upodobitve Rezke tudi zapel.

Ustvarjalci obetajo, da bo muzikal poleti potoval po Sloveniji, ogled priporočam! Da pa vam muzika ne bo ušla iz ušes, priporočam tudi nakup zgoščenke s songi, ki je izšla ob premieri.

Hiša kulture na pobudo Društva ljubiteljev umetnosti deluje od leta 2009. Ekipa, ki jo sestavljajo Matija Kovač, Gregor Deleja, Simon Dvoršak, Miha Firšt, Nuša Komplet Peterko in Luka Marcen, opravlja izvrstno delo in želimo si, da entuziazem za tovrstno ustvarjanje in napore nikoli ne zamre.