14.06.2024

Simfonični orkester RTV Slovenija napovedal novo sezono

V abonmaju Kromatika 2024/25 se obeta 8 izjemnih koncertov.

Press info

Kromatika

Od oktobra 2024 do junija 2025 bodo v abonmaju nastopili  številni izjemni solisti in vrhunski dirigenti. Nova sezona prinaša pester repertoar skladb svetovne glasbene zakladnice in dela sodobne slovenske glasbene ustvarjalnosti. Poleg izjemnih in uveljavljenih glasbenikov se bodo občinstvu predstavili tudi mladi talenti.

Mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo v novi sezoni prevzel Lio Kuokman. »Energijo, lahko rečemo kar kemijo med njim in orkestrom, je bilo čutiti že na prvi vaji in se je do koncertov samo še stopnjevala. Poleg strokovnega znanja so pri dirigentu izredno pomembni učinkovitost dela, jasna predstava želenega rezultata, odnos do glasbenikov in stik z občinstvom. Ko vse te lastnosti zasijejo v nekem neotipljivem, težko razložljivem, pa vendar več kot zaznavnem stiku z orkestrom, se zgodijo resnično dobre izvedbe. Zgodi se velika izrazna moč, ki očara občinstvo, zgodi se rast orkestra in vsakega posameznika v njem,« so zapisali v abonmajski zloženki.

Sezona Kromatike se v jubilejnem letu skladatelja Alda Kumarja začenja z njegovo skladbo Čelo Alp, ki je nastala pod vplivom poljske avantgarde. Virtuozni nemški violončelist Danjulo Ishizaka koncert Dmitrija Šostakoviča, v drugem delu koncerta pa bomo slišali eno najbolj priljubljenih Brahmsovih del, simfonijo št. 2.
Mladi violinist Nikola Pajanović ima v obširnem repertoarju tudi kompleksni Bartókov drugi Violinski koncert. Slišali bomo tudi Koncert za orkester poljskega skladatelja Witolda Lutosławskega.
Decembrski koncert bo uvedla simfonična pesnitev Jeana Sibeliusa. Po nekaj letih bo znova dobrodošel gost, pianist Dejan Lazić, ki bo pričaral ljudske motive in lirične melodije priljubljenega Chopinovega koncerta. V Mendelssohnovi Reformacijski simfoniji se skladateljeva mojstrska instrumentacija in melodika povezujeta z zgodovinskimi in verskimi temami.
Na večeru francoske glasbe bodo izvajalci obeležili 150. obletnico rojstva velikega Mauricea Ravela. V Ravelovi skladbi Tzigane in strastno izrazni Poemi Ernesta Chaussona se bo predstavil izvrstni mladi violinist italijanskega rodu Luka Faulisi. Večer pa bo zaokrožila veličastna Saint-Saënsova Orgelska simfonija.
Pravi praznik orgel se obeta v Poulencovem Koncertu z izjemnim Olivierom Latryjem, poleg tega bo orkester izvedel še Bachov Ricercar v Webernovi instrumentaciji in Mozartovo Simfonijo Jupiter. Solistka bo tudi Petra Vidmar.
Mladi slovenski skladatelj Matic Romih je za svojo skladbo The Card Players na skladateljski tribuni Rostrum v Haagu leta 2023 prejel največ točk med skladatelji, mlajšimi od 30 let. Od zgodnje do pozne romantike pa nas bosta popeljala dirigent Ivan Hut in pianist Ivan Krpan z orkestrom.
Na majskem koncertu bomo slišali Mrtvaški ples čebel, enega mednarodno najbolj priznanih slovenskih skladateljev, Vita Žuraja. V Mendelssohnovem Koncertu za violino bo zablestel mladi violinist Rok Zaletel Černoš, prvi Slovenec, ki se je uvrstil v polfinale prestižnega tekmovanja P. I. Čajkovskega v Moskvi. In prav Peta simfonija tega velikega ruskega melodika bo zaokrožila večer.
V zadnji koncert sezone bo poslušalce popeljala Sanjarija Antona Lajovca. Karizmatična Yeol Eum Son bo solistka v zahtevnem in priljubljenem tretjem Koncertu za klavir in orkester Sergeja Rahmaninova, sezono Kromatike pa bo zaokrožila barvita Druga simfonija Jeana Sibeliusa.

Dan pred koncertom

Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu Programa ARS prisluhnejo iskrivim intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah. Podkast, ki ga pripravljata glasbeni urednik Programa Ars Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani Programa Ars.

Vse informacije o vpisu najdete TUKAJ.