05.09.2017

ŠINA

V idrijski Topilnici se bo med 7. in 9. septembrom odvijal 8. festival eksperimentalne umetnosti.

Press info

ŠINA - 8. festival eksperimentalne umetnosti

Četrtek, 7. september 2017 ob 20. uri

eksperimentalni plesno-gibalni film: Circulat

Politiki. Japiji. Lokalni mafijaši so izčrpali mesto do konca. Za njimi ostajajo prazne ulice, dvorišča in trgi, porušene zgradbe in ostareli prebivalci, katerih pot se je tukaj končala. Vsak prostor je napolnjen s sledmi preteklosti. Skupina mladih v mestu z nično perspektivo se odloči za pobeg; sedem plesalcev se v kratkem eksperimentalnem plesnem filmu Circulat, ki ga je Matjaž Mrak ustvaril leta 2016, neprestano sooča s fizičnimi in mentalnimi ovirami sedanjosti, ki je prepredena s sencami in odmevi preteklosti.


Petek, 8. september 2017

ob 19. uri
plesni film: Vashava

Film Vašhava (2014) vsebinsko zaključuje odslikavo industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje, čakajo negotova prihodnost. V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, v tem posvetilu avtorja Iztoka Kovača svojemu rodnemu kraju še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Poslednjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami.

20. uri
avdio-vizualno: jesusonecstasy / Izland

jesusonecstasy je glasbeni producent z vsesplošnim zanimanjem za zvok: ustvarja glasbo za gledališče in film, elektronske glasbene inštrumente in zvočne umetniške inštalacije. Nastopi so improvizacija na sintetizatorjih, semplerju in ritem mašini lastne izdelave, kar mu omogoča fleksibilnost pri razvijanju zvoka in glasbe v živo. Zaznamuje ga temačnost zvoka, ki jo lahko pripišemo vplivu berlinskega podnebja in podtalja. V nemški prestolnici namreč živi in dela od leta 2015.

Dvojec Izland, ki ga sestavljata Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda, razvija inovativne oblike VJ-janja. Raje od ustvarjanja v zgolj digitalni tehniki se avtorja odločata za eksperimentiranje z različnimi analognimi tehnikami, prek katerih snujeta nove abstraktne vizualne realnosti. Te navdihujejo kemijski poskusi, interaktivna umetnost, eksperimentalni filmi in animacija, pa tudi principi kimatike in mehanske igračke,  ki so hkrati orodje za njune edinstvene nastope, žive vizualne performanse in instalacije.

21. uri
koncert: KSVLKSV

Kaotičen strah v lastnem krogu se vrteč ali KSVLKSV je enigmatičen ambient-noise projekt izvajalca PureH (Pharmafabrik Recordings). Projekt opisuje kot sonični delirium duha, ujetega v samoniklo konvolucijo sebstva, ki vznika in se preobrača na meji med jastvom ter drugostjo sveta, ki mu stoji nasproti. Jastvo je točka percepcije, ki svoje ustvarjene vsebine retroaktivno vtiska na zunanji predmet, ga abstrahira od sebe kot tisto, kar vznika kot njemu-tuje, a vseeno lastno ...

23. uri 
ŠINA late night at BusBar Idrija: ClausVoid

Šina Late Night je festivalska zvezda stalnica, ki na  nočnem nebu zasveti šele po uradnem programu. Tedaj se bo scena iz glavnega prizorišča preselila v idrijski lokal BusBar, kjer bosta za glasbeno kuliso poskrbela selektorja ClausVoid in Tristiana. V petek bo ClausVoid rudaril za zvočnimi dragulji temačnejših žarnov, v soboto pa bo Tristiana izbirala bolj plesne ritme nič manj temačnih odtenkov.


Sobota, 9. september 2017

ob 19. uri
glas: Irena Z. Tomažin

Irena Z. Tomažin je umetnica, glasbenica, filozofinja in plesalka, ki se je od plesa preusmerila k raziskovanju lastnih vokalnih razsežnosti. Leta 2006 je ustvarila solo projekt za glas in diktafone iT. Sodelovala je na zgoščenki Retinal Circus kolektiva Bast, v produkciji zavoda Atol in v sodelovanju z Aldom Ivančičem je leta 2011 ustvarila zgoščenko Crying Games. V okviru mednarodnega projekta Co-voicings (2013-14), izdala svoj drugi album Okus tišine, zasnovan na predstavi Okus tišine vedno odmeva.

20. uri
koncert: Aghe Clope

Aghe Clope je italijanski prosto improvizacijski ansambel, ki svoj navdih črpa iz raznoraznih vplivov in žanrskih miljejev, ki segajo od elektronske in sodobne klasične glasbe pa tja do free jazza in psihadelije. Rezultat je nepredvidljivo umetniško polje, ki vibrira in je ranljivo na več ravneh. Vsak od članov sodeluje v številnih glasbenih in multidisciplinarnih projektih najrazličnejših estetik. Gre za svetovljansko zasedbo, ki igra po vsem svetu, na že tako zvočno pester oder pa radi povabijo tudi združenje vizualnih umetnikov Hybrida Light Show.

ob 21. uri
koncert: HuxDexAA

HuxDexAA je zvočno-performativna entiteta, topologija vozla glas/zvok. Glas zakriva svoj izvor, ne moremo  ga vmestiti niti na stran jezika niti na stran telesa. Zvok kot prasket, šum, zareza v zvočnem, ki je neobvladljiv, nepredvidljiv in prihaja iz neorganskih oblik materialnosti. Kljub svoji vpetosti v materialni nosilec to, kar se proizvaja kot glas in zvok,’ponavzoča’ objekt-glas, ki je pripet na materialnost, a z njo nikoli ne sovpade do konca...

ob 23. uri
ŠINA late night at BusBar Idrija: Tristiana

Šina Late Night je festivalska zvezda stalnica, ki na  nočnem nebu zasveti šele po uradnem programu. Tedaj se bomo iz glavnega prizorišča preselili v idrijski lokal BusBar, kjer bosta za glasbeno kuliso poskrbela selektorja ClausVoid in Tristiana. V petek bo ClausVoid rudaril za zvočnimi dragulji temačnejših žarnov, v soboto pa bo Tristiana izbirala bolj plesne ritme nič manj temačnih odtenkov.