27.03.2019

Široko zastavljen program ob jubileju Radia Študent

V sredo, 20. marca, točno 50 dni pred 50. rojstnim dnevom Radia Študent, je v njegovih prostorih v radijskem etru potekala javna razgrnitev programa ob visokem jubileju najstarejše neodvisne radijske postaje v Evropi.

Dušan Mijanović

Ana Kandare, Nik Drozg in Polona Torkar.
Foto: © Radio Študent

V uvodnem nagovoru konference je direktorica radia, Ana Kandare, poudarila, da radio, ki že od leta 1969 širi obzorja, premika meje, zasleduje ideale, spodbuja vizije ter v vseh pogledih presunljivo močno kroji, zaznamuje ter oblikuje domači družbeni, kulturni ter medijski prostor, v novo 50-letko vstopa z nacionalno pokritostjo. Radio Študent je namreč lani septembra s prevzemom digitalnega radijskega signala DAB+ postal medij, ki se ga sliši po vsej Sloveniji. Zato se pri snovanju novih projektov ne omejuje več zgolj na slovensko centralo.

Kot je povedala Ana Kandare, je bilo financiranje v preteklosti že tudi slabše, brez dvoma pa tudi boljše. Navidezni stabilnosti zadnjih dveh let botruje povečanje sredstev iz javnih razpisov, vendar so ta sredstva nestanovitna, zato o večji finančni stabilnosti te največje nepridobitne študentske radijske postaje v Evropi ni mogoče govoriti. Več kot utemeljen je dvom glede realnih možnosti vzdrževanja tako visoke ravni nestanovitnih projektnih prihodkov, kar kaže na resnost problematike vzdržnosti financiranja. »Ne prejemamo dovolj zagotovljenih sredstev na letni ravni, da bi ustvarili delovne pogoje v luči prepotrebne krepitve določenih podhranjenih sektorjev, kot so IT služba RŠ, investicije v spletno prezenco in video sekcijo; nenazadnje se za nujno zagotovitev boljših pogojev dela za sodelavke in sodelavce Radia Študent nadejamo večje podpore ustanoviteljice Študentske organizacije univerze je dejala Ana Kandare ter dodala, da so se odnosi z ustanoviteljico izboljšali, in upa, da bodo šli v pravo smer tudi v prihodnje. »Mislim, da smo ugotovili, da imamo v veliki meri skupne cilje. Zavedamo se, da na mladih in študentih svet stoji, poslanstvo obeh je, da jim služimo. Verjamem, da smo zakorakali v pravo smer. Jeseni smo s pomočjo ŠOU-a v Ljubljani in Mariboru ter Zveze ŠKIS organizirali odmevna županska soočenja v vseh mestnih občinah. Skupaj smo organizirali tudi okrogle mize ob obletnici študentskih uporov leta 1968. Mislim, da je odprtih še veliko področij, na katerih lahko skupaj sodelujemo,« je zatrdila Kandarejeva.

Široko zasnovana kampanja ob počastitvi 50-letnega neprenehnega oddajanja najstarejšega študentskega medija poteka pod geslom Radio Študent. Podpišem. »Vsak od nas ima svoje razloge, zakaj se podpiše pod pojem Radia Študent, pa naj bo, ker daje glas nemočnim, prezrtim in nezastopanim, ker je prvovrstna neformalna izobraževalna institucija, ker prevprašuje, ker provocira, ker izpostavlja ter vzpostavlja novo, mlado, vzhajajoče in še bi lahko naštevali. Z obletničnim programom pa se Radio Študent nima želje podpisovati pod samega sebe, svojo bogato zgodovino in številne dosežke, čeprav imajo tudi ti svoje mesto. Še bolj želi poudariti svoje poslanstvo. V prvi plan praznovanja postavlja prav tiste, ki dnevno in zasluženo polnijo naše vsebine,« je poudarila Polona Torkar, odgovorna urednica.

Radio Študent, ki je nastal kot posledica vseevropskih študentskih uporov iz leta 1968, je z oddajanjem začel 9. maja 1969 v kleti Doma VIII v študentskem naselju v Rožni dolini. Osrednji dogodek praznovanja 50-letnice neprekinjenega delovanja Radia Študent se bo tako odvil 9. maja, in sicer v ljubljanskih Križankah. »Ko smo načrtovali prireditev, smo razmišljali o prostoru, ki je povezan z Radiem Študent. Križanke so žmohten plac, ki nudi vso potrebno infrastrukturo, nenazadnje je tam dolga leta domoval Novi rock,« je povedala A. Kandare. Odgovorna naloga vodje celotnega koncertnega programa RŠ50LET je pripadla mlademu, a že izkušenemu koncertnemu organizatorju Niku Drozgu. »Z delom na koncertnem ciklu Level Up, ki poteka v klubu Channel Zero, ter z asistenco programskemu direktorju Kina Šiška se je izkazalo, da imam mogoče od redno delujočih sodelavcev največ organizacijskih izkušenj ravno jaz. Načrtovati smo pričeli jeseni. Imeli smo veliko idej, na koncu nam jih je uspelo zapakirati v program, ki je hkrati dovolj širok in dovolj dostopen, da se razširi navzven,« je dejal Drozg.

Pod geslom V nove zmage! 50 let Radia Študent bodo na dveh odrih nastopili hrvaški dvojec Seine, domača trojica Jimmy Barka Experience, zagrebško-londonska zasedba Mimika Orchestra, londonska zasedba Housewives ter domača zasedba Laibach. »Skupina Laibach bo za to priložnost pripravila poseben program, ki bo predstavil presek njene dolgoletne glasbene poti. Laibach se podobno kakor Radio Študent na novo izumlja, oba sta še vedno aktualna. Seine in Jimi Barka Experience izdajata albume pri glavnih domačih založbah, kot sta Rx:Tx in Moonlee Records. Oba sta dostopna širšemu krogu poslušalcev, ne zgolj RŠ-evski publiki. Housewives in Mimika pa sta primera, kako Radio Študent zazna in prvi odkrije tuje mlade skupine, ki si zaslužijo medijski in eterski prostor ter prostor na odru, ter jih servira slovenskemu kulturnemu področju. Številčno močni zasedbi Mimika se bo pridružil Darko Rundek, ki ima tako kot Laibach veliko zgodovinsko povezanost z etrom Radia Študent. Mislim, da je dober preplet zgodovine in pogleda naprej,« je zadeve opisal Drozg. Po koncertih v Križankah sledi klubski del praznovanja, ki se bo odvil v klubu Božidar, kjer bo nastopil britanski producent Special Request, kateremu se bodo pridružili domači didžeji Dulash, Lavka, Napo-Lee-Tano, Borka, Tetsuo in Simm.

Radio Študent na frekvenci 89,3 MHz vsakodnevno ponuja širok nabor oddaj o glasbi, kulturi, humanistiki, znanosti ter družbenopolitičnih in univerzitetnih temah. V proces nastajanja prazničnega programa so bile vključene vse redakcije RŠ-a: Redakcija za kulturo in humanistične vede, Znanstvena redakcija, Univerzitetna redakcija, Aktualno politična redakcija ter Glasbena redakcija. Slednja pripravlja serijo koncertnih dogodkov pod naslovom Scena podpiše. Gre za poklon aktualnih glasbenih zasedb, producentov in koncertnih organizatorjev Radiu Študent, ki že petdeset let goji in podpira domačo neodvisno in alternativno glasbeno sceno. Tako se od 18. marca dalje odvijajo glasbeni dogodki, ki jih Radio Študent pripravlja v koprodukciji z akterji glasbeno koncertne scene po Sloveniji, kot so Stolp 3 iz Maribora, MIKK Murska Sobota, MKK Bela Krajina, Klub Metulj Bistrica ob Sotli, Festival in Memoriam Peter Hafner iz Škofje Loke ter MKNŽ iz Ilirske Bistrice. V Ljubljani se jim bodo pridružili Defonija, Zavod Sploh, Kataman, Level Up, rx:tx, FriForma, Moonlee Records, festival Druga godba in Ljubljana jazz festival. »Če je praznovanje osrednjega dogodka v Križankah zastavljeno širše, bodo spremljevalni dogodki bolj nišne narave, na manjših prizoriščih in za bolj specifično publiko. Izven Ljubljane se bodo odvili koncerti večinoma domačih zasedb, medtem ko bodo v prestolnici potekali večji koncerti s tujimi gosti. Pogledali smo, kateri klubi in kateri organizatorji delujejo ambiciozno za svoja okolja, pristopili smo k njim in se dogovorili za sodelovanje,« je povedal Drozg.

Eden pomembnejših dogodkov letošnjega praznovanja je založniški festival Tresk. Festival, ki se bo 12. in 13. aprila odvijal na različnih lokacijah v Ljubljani, je v okviru 10. edicije zasnovan mednarodno, saj bo poleg domačih založb in izvajalcev vključeval deset založb iz tujine, ki jih bodo predstavljali mednarodni izvajalci. Bogatost programa je omogočil RadioMuse, projekt programa Music Moves Europe, katerega vodilni član je Radio Študent. Projekt podpira izmenjavo lokalne, urbane in alternativne glasbe med neodvisnimi radii štirih držav.

Urednica Polona Torkar je opozorila še na Mednarodni simpozij teorije black metala, ki bo 18. in 19. aprila potekal v Moderni galeriji. Na simpoziju bo sodelovalo osemnajst govorcev in govork, ki prihajajo iz glasbenih, umetniških, raziskovalnih in znanstvenih sfer.

Tudi umetniški program bo pester. 7. maja bo v Muzeju sodobne umetnosti +MSUM potekalo odprtje razstave, ki jo bodo spremljali AV performansi. Na dogodku se bodo z deli predstavili Marko Batista in Lina Rica, Nina Dragičević, Tisa Neža Herlec, Urška Preis, Luka Prinčič, Špela Škulj; razstavo so pripravile Živa Brglez, Tina Dolinšek in Ida Hiršenfelder.

Na dan velikega praznovanja petdesetletnice Radia Študent bosta v sodelovanju s Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom – SIGIC potekali dve okrogli mizi na teme, povezane z vsakdanjim delom z glasbo v kontekstu radijskega medija in glasbene kritike. Na okroglih mizah, ki se bosta odvijali v prostorih Kogojeve dvorane Društva slovenskih skladateljev, bodo sodelovali aktualno relevantni strokovnjaki iz krogov nekomercialnih radijskih medijev in glasbene kritike.

Praznični program se nenehno nadgrajuje in dopolnjuje, saj mnogo udeležencev in zainteresiranih izraža željo po sodelovanju. Programu lahko sledite na spletni strani 50let.radiostudent.si in na družabnih omrežjih Radia Študent.