09.12.2014

Svetovni dan zborovskega petja

Svetovni dan zborovskega petja je mednarodni dogodek, ki tokrat slavi solidarnost, mir in razumevanje.

Tanja Benedik

V dvajsetih letih se je v dneh okrog druge nedelje v decembru slavljenju zborovskega dneva pridružilo že na tisoče zborov. Tudi Slovenija se v to mrežo vključuje že nekaj let.

Pobudnik za uveljavitev takšnega dneva je bil Alberto Grau, nekdanji podpredsednik Mednarodne federacije za zborovsko glasbo (IFCM). Le-ta je leta 1990 dogodek tudi potrdila na svoji generalni skupščini v okviru 2. svetovnega simpozija za zborovsko glasbo v Helsinkih.

V dvajsetih letih se je tako v dneh okrog druge nedelje v decembru slavljenju zborovskega dneva pridružilo že na tisoče zborov, ki takrat prirejajo koncerte, festivale, skupno petje, seminarje in druge zborovske dogodke.

Tudi Slovenija se v to mrežo vključuje že nekaj let. Ob 23. svetovnem dnevu zborovskega petja JSKD prireja koncert, ki bo 13. decembra ob 18.00 uri v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.
To bo tudi sklepni koncert Sozvočenj, cikla tematsko oblikovanih zborovskih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, katerih namen je spodbujanje zanimivejših koncertnih sporedov. Regijske koncerte, ki so potekali novembra, so spremljali in ocenjevali priznani slovenski zborovodje Danica Pirečnik, Sebastjan Vrhovnik, Karmina Šilec, Marko Vatovec, Helena Fojkar Zupančič, Stojan Kuret, Tomaž Faganel in Damijan Močnik. Za sklepni koncert so izbrali najbolj zanimive zasedbe, ki so prepričljivo predstavile zelo zanimive sporede z izvirnimi idejami, manj izvajanimi skladbami in različnimi glasbenimi žanri. V soboto bodo nastopili:

Vokalna skupina Anamanka, Ribnica; zborovodja Simon Korošec; tema: Brez besed
Vokalna skupina A cappella KUD Rače; vodja skupine Tone Žuraj; tema: Zvočne sapice našega časa
Mešani pevski zbor Viva Brežice; zborovodkinja Simona Rožman Strnad; tema: Preproste ljubezni
Komorni zbor Musica viva, Tolmin; zborovodkinja Erika Bizjak; tema: Sredi življenja v smrti
Dekliški pevski zbor Aglaja Kulturnega društva Radlje ob Dravi; zborovodkinja Kerstin Vuga; tema: Ples v pesmi
Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj; dirigent Fernando Mejias; tema: Pojem Gospodu

Na spletni strani IFCM so na voljo tudi podatki o koncertih, ki jih pripravljajo drugje po svetu. Najdete jih na: http://www.worldchoralday.org/events/view

Če pa vas zanimajo številke, govorijo naslednje: v letu 2013 je sodelovalo 49 držav s 448 dogodki in 27.125 pevci, poslušalo pa jih je približno 183.500 ljudi. Zakaj se torej ne bi znašli v prihodnjem poročilu? Vabljeni na sobotni koncert, v prihodnjem letu pa k sodelovanju. Če boste načrtovali koncert v dneh pred in po 13. decembru 2015, lahko dogodek registrirate na spletni strani http://www.worldchoralday.org/ in postanete del svetovnega dogajanja.