04.11.2016

Tomaž Domicelj, Gimnazija Jožeta Plečnika, 4. november 2016

Tomaž Domicelj bo po 50 letih ponovno nastopil na Šubičevi.

Press info

Tomaž Domicelj

Avla ''Šubičeve'' gimnazije (Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana), Šubičeva 1, Ljubljana

Tomaž Domicelj

Petek, 4. november 2016 ob 19.30

Vstopnice: 20 EUR - predprodaja, 25 EUR - na dan dogodka

Tomaž Domicelj v petek, 4. novembra, pripravlja prav poseben koncert z naslovom 'Na Šubičevi začeli – in preživeli'. S Šubičevo gimnazijo ga veže delček zgodovine; letos mineva 51 let od prvega nastopa, ki ga je imel na gimnaziji, katero je takrat obiskoval. Za to glasbeno obeležje je Tomaž Domicelj sklical prav poseben glasbeni zbor – na odru v avli Šube se mu bodo pridružili Janez Bončina – Benč, Jernej Jung, Drago Gajo, Pavle Kavec, Čarli Novak, Jani Golob, Andrej Hribar, Jani Lah, Boba Bračko ter EMŠO Blues Band.

Tudi repertoar koncerta ne bo vsakdanji – skupaj pripravljajo glasbeni pregled skladb, ki so Tomaža Domicelja tako ali drugače zaznamovale: razširjena ekipa glasbenikov že pili skladbe, kot so 'Apache', 'Perfidia' in 'Shadoogie' skupine The Shadows, 'Mystic Eyes' in 'Gloria' skupine Them, klasika 'House of the Rising Sun' The Animals, 'Surfin' Bird' surf rockerjev Trashmen, 'Wooly Booly' zasedbe Sam The Sham and The Pharaoes, manjkale pa ne bodo niti skladbe kultnih The Beatles in The Rolling Stones. Tomaž Domicelj obljublja, da bo še marsikaj izluščil in odluščil, pričakujete lahko kakšen dober blues komad in seveda: njegove klasike, kot so 'Danes bo srečen dan', 'Jamajka', 'Avtomat', 'Slovenskega naroda sin', 'Življenje je lepo', 'Ker te nima rad', 'Špricer Blues', 'Letnik 48' in še bi lahko naštevali.

Tomaž Domicelj se je glasbe 'lotil' že v zgodnjem otroštvu. Violina in orglice sta bila instrumenta iz katerih je izvabljal prve melodije. V najstniških letih je orglice tu in tam, za kakšen komad ali dva, igral pri raznih bandih, ki so se takrat že pojavljali, a je hotel več. Naučil se je igranja na kitaro (navdih je našel, čeprav ga ni iskal, pri Beatlih in Stonesih), ustanovil svoj prvi band in začel služiti z glasbo – najprej z igranjem na Šubičevi ulici. Pred natanko 51. leti je s svojimi Helioni (v katerih sta glasbeno kariero začela tudi Benč in Jernej Jung) prvič nastopil tudi na Šubičevi gimnaziji, pred 50. leti pa zadnjič.

Glasbene oči so se Tomažu Domicelju odprle s prvim obiskom Londona v študentskih letih, ko je tudi v živo slišal in videl, kaj vse se lahko stori, zaigra, zapiše. In tako se je rodil eden največjih živečih in še delujočih slovenskih kantavtorjev. Prvi glasbeni uspehi, prva mednarodna gostovanja, male plošče in nekaj let kasneje, leta 1975, veliki met: na Slovenski popevki nagrada občinstva za danes že zimzeleno 'Danes bo srečen dan'. In od takrat dalje je Tomaž Domicelj kot avtor, tekstopisec, izvajalec za večno zapisan v slovensko glasbeno zgodbo.

Tomaž Domicelj, besedni in besedilni virtuoz, kantavtor, prevajalec, slavist, je lansko leto obeležil 50 let glasbenega udejstvovanja. Letos se 'vrača' na kraj, kjer se je vse skupaj pravzaprav začenjalo in začelo – Šubičevo gimnazijo (uradno Gimnazijo Jožeta Plečnika Ljubljana), kjer je pred dobrega pol stoletja tudi prvič nastopal. V petek, 4 novembra, se bo v avli ob 19.30 pojavil z glasbenimi kolegi, sopotniki in somišljeniki. Spored, ki se ga bodo lotili, bo obsegal folk, blues, rock klasike in vrsto skladb, ki jih je napisal sam Tomaž.