09.12.2020

Slovenski glasbeniki bodo peli papežu

Prižig luči v Vatikanu bo v petek, 11. decembra 2020, prek velikih ekranov spremljala prireditev z vidnejšimi slovenskimi izvajalci.

SIGIC

urbi et orbi

Kot so iz Vlade Republike Slovenije sporočili na Twitter profilu, bo prižig luči v Vatikanu spremlja kulturna prireditev, ki so jo zaradi epidemioloških razmer posneli in jo bodo predvajali na velikih platnih na trgu svetega Petra v Vatikanu. Svetovne medijske luči bodo usmerjene v ta dogodek, rezultat tega pa bo tudi kakovostna izvedba vidnejših slovenskih glasbenikov, ki bodo predstavili slovensko pesem kot Urbi et Orbi (Blagoslov mestu in svetu).

Za scenarij prireditve bo poskrbel novinar, tekstopisec in pesnik Igor Pirkovič. Povedal je, da bo na prireditvi sodelovala Sabina Cvilak, ki si je delila oder s svetovnimi tenoristi, tudi z Andreo Bocellijem, Nuška Drašček, ki je pela že z Anno Netrebko ter Marko Hatlak, svetovni virtuoz na harmoniki skupaj s svojim ansamblom FUNtango.

Predstavili bodo tudi tradicionalni slovenski ljudski inštrument, citre. Na trgu sv. Petra bo zazvenela klasika Cvetje v jeseni. Posebnost, ki ne bo posneta v studiu, temveč v cerkvi na Brezjah, so pritrkovalci.

Vrhunec bo nagovor svetega očeta, katerega bo v španščini nagovoril slovenski baritonist Marcos Fink, sin slovenskega očeta in matere, rojen v Argentini, svetemu očetu pa bo poklonil tudi presenečenje.

Program se bo zaključil z zimzeleno Slovenija, moja dežela. Za ta edinstven dogodek se bo Ansamblu Saše Avsenika pridružil Alfi Nipič.