06.04.2018

V Cerknici so podelili nagrade in priznanja Frana Gerbiča

Zveza slovenskih glasbenih šol nagrade in priznanja tradicionalno podeljuje najzaslužnejšim glasbenim in plesnim pedagogom v slovenskih glasbenih šolah.

SIGIC

V Cerknem so podelili nagrade in priznanja Frana Gerbiča
Foto: Vir: Zveza slovenskih glasbenih šol

V sredo, 4. aprila,  so v Kulturnem domu v Cerknici priznanja prejeli glasbeni pedagogi Planinka Atić, pianistka s Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Petra Arlati Kovačič, violinistka z GŠ Celje, Andrej Šmon, klarinetist z GŠ Slovenska Bistrica ter pianistka in zborovodkinja Tamara Ražem Locatelli z GŠ Sežana. Vsi so izjemni glasbeniki in pedagogi, katerih varovanci so dosegli pomembne državne in mednarodne nagrade na tekmovanjih.

Nagradi za življenjsko delo sta dve, prejela sta jih pianistka s skoraj štiridesetletnimi izkušnjami na področju glasbenega šolstva, Jasmina Pogačnik z GŠ Kranj in saksofonist s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Akademije za glasbo Matjaž Drevenšek.

V umetniškem programu so nastopili prvonagrajenci letošnjega državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG in učenci Glasbene šole Celje.

Matjaž Drevenšek je o svojem poslanstvu povedal takole (iz govora na podelitvi):

»…In kako sem jaz postal glasbeni pedagog? Tako, da sem bil ob pravem času na pravem mestu! Dober pedagog potrebuje nemirnega duha, kot ga je imel cerkniški muzik Fran Gerbič, ki je v drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja kot eden od očetov naše glasbene pedagogike postavljal temelje za danes tako zelo uspešno in v svetovnih razmerah izjemno glasbeno šolstvo. Večina prisotnih ve, kako posebno je delo z bolj ali manj talentiranimi mladostniki, naj jim bo ukvarjanje z glasbo le hobi ali pa si želijo postati profesionalni ustvarjalci in poustvarjalci. Skozi leta bivanja v njihovi družbi sem prišel do resnice, da je v življenju glasbenika ali muzikanta najpomembneje sledeče: bolje je biti zadovoljen amater kot zagrenjen profesionalec. Naloga nas pedagogov je, da mladim pomagamo to resnico odkriti. In na koncu skoraj vedno pridemo do spoznanja, da se splača!«