15.02.2016

V Slovenskem mladinskem gledališču glasbeno-gledališka predstava ÜberŠkrip

Z ÜberŠkripom Jelena Rusjan zaključuje trilogijo Škrip. Premiera predstave bo v petek, 19. februarja v dvorani Stara pošta Slovenskega mladinskega gledališča.

Peter Baroš

Foto: arhiv SMG

Jelena Rusjan, režiserka, igralka, plesalka, performerka in glasbenica, predstavlja sklepni del trilogije Škrip, katere začetki segajo v leto 2009. Njena prva avtorska predstava Škrip Orkestra je nastala v koprodukciji Gledališča Glej in Društva Mesto žensk, bila uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja ter gostovala v Gerald W. Lynch Theatre in teatru A.R.T./NY South Oxford Space v New Yorku. Naslednja predstava, imenovana Škrip Inc. je bila prvič uprizorjena leta 2013, v koprodukciji Zavoda Maska in CUK Kino Šiška ter uvrščena v spremljevalni program Tedna slovenske drame v Kranju.

ÜberŠkrip je predstava, ki je nastala pod okriljem Slovenskega mladinskega gledališča. Po besedah direktorja gledališča, Tiborja Miheliča Syeda, gre za predstavo, ki izpolnjuje pomemben del poslanstva tega zavoda: povezovanje z mlajšimi ustvarjalci, ki niso del institucionalnega umetniškega sektorja, povezovanje z različnimi oblikami umetniškega izraza, ki niso nujno neposredni del uprizoritvenih umetnosti ter preseganje ločnic med trivialnim in estetskim kot pogojem za ustvarjanje urbane kulture. 

Po besedah Jelene Rusjan je bilo povabilo s strani javnega zavoda, ki v polju kulturniškega udejstvovanja predstavlja t.i. Institucijo, priložnost, da svoje Škrip delo zaključi. Z ozirom na dejstvo, da uprizoritev predstave sovpada z obeležjem 60 letnega obstoja Slovenskega mladinskega gledališča, se je odločila ÜberŠkrip zasnovati na izhodišču predstave, ki predstavlja pomemben del zgodovine gledališča. Gre za predstavo Dušana Jovanoviča iz leta 1975, z naslovom Žrtve mode bum-bum. Iz nje črpa igro besed in ritmizacijo jezika. Überškrip na ta način predstavlja poetično lepljenko, sestavljeno iz izbranih verzov svetovne poezije dela in upora. 

Kot avtorici besedila se ob Jeleni Rusjan podpisujeta še Katja Perat in Katarina Rešek. Po besedah Katje Perat, je posebnost predstave v tem, da je velik del samega umetniškega procesa ustvarjanja predstavljalo uredniško delo. Serijo pesmi in drugega materiala je bilo potrebno oblikovati v redosled, ki nosi ustrezno sporočilnost, hkrati pa še vedno funkcionira kot glasba. Katarina Rešek – Kukla, ki jo poznamo iz glasbene zasedbe Napravi mi dete, je ob Jeleni Rusjan poseben motiv, da bo predstava zanimiva tudi za občinstvo, ki je pretežno orientirano na glasbene dogodke. V predstavi ob igralski zasedbi Slovenskega mladinskega gledališča (Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Uroš Kaurin in Ivan Peternelj) nastopa in sodeluje še vrsta glasbenikov. Avtorici Jelena in Kukla iz Napravi mi dete, videast Jure Lavrin iz zasedbe Nina Bulatovix ter avtor glasbe Aldo Ivančič, vodja kultne Borghesie, katere članica je tudi Jelena. 

Premiera predstave bo v petek, 19. februarja, ob 21:30, v dvorani Stara pošta Slovenskega mladinskega gledališča. Sledita ponovitvi v soboto, 20. februarja, ob 18. uri in v ponedeljek 22. februarja, ob 19. uri. Ponovitvi bosta uprizorijeni v isti dvorani. 

Več o predstavi in drugih sodelujočih lahko preberete tukaj.