08.09.2015

Z biciklom nad naveličanost glasbene publike

Dvocikel, niz glasbenih dogodkov oziroma koncertni cikel, ki biciklira malo drugače, se vrača z novo, že drugo sezono. Tudi tokrat ponuja neobičajne kombinacije nastopajočih na nenavadnih, za koncerte netipičnih lokacijah.

Izak Košir

Z biciklom nad naveličanost glasbene publike

Z biciklom nad naveličanost glasbene publike

Dvocikel, niz glasbenih dogodkov oziroma koncertni cikel, ki biciklira malo drugače, se vrača z novo, že drugo sezono. Tudi tokrat ponuja neobičajne kombinacije nastopajočih na nenavadnih, za koncerte netipičnih lokacijah. Prvo sezono, ki je prinesla 16 koncertov in spojila 14 glasbenih izvajalcev, si je ogledalo okoli 1.500 ljudi. Tako letošnja kot lanska produkcija, v katero so všteti stroški koncertov in glasbenih rezidenc (prenočišča, hrana, prevozi, najemi prostorov, honorarji, promocija, organizacija), znaša približno 20.000 evrov. Polovica zneska prihaja iz javnih sredstev, ostalo iz »lastnega žepa« organizacijske ekipe. V kratkem bodo, denimo, nastopili še N'toko in Igor Vuk (10. september, Tobačna, Ljubljana) ter Napravi mi dete in Aldo Ivančič (1. oktober, Stolp Škrlovec, Kranj).

Organizatorji so prepričani, da lahko Dvocikel sčasoma postane stalna platforma. Za dodatno sezono so se tokrat odločili, ker so bili glasbeniki navdušeni nad glasbeno rezidenco v Layerjevi hiši. »Perspektivnim bendom omogočamo, da se osredotočijo na ustvarjanje in iz rezidence potegnejo kar največ. Koncept smo letos malo spremenili in mu dodali uporabnost. Glasbeniki se zdaj združujejo z glasbenim producentom, kar v domačem prostoru, kar se tiče alternativne produkcije, ni ravno praksa,« pojasnjuje članica organizacijske ekipe Zala Vidali in dodaja, da je pri projektu sodelovanja različnih akterjev najbolj problematičen čas. Za dobre izdelke je ta namreč ključen.

Dvocikel ne odkriva tople vode

Letošnja sezona je torej usmerjena v delo glasbenikov s producenti. Zasedba Werefox, ki je rezidenco že zaključila, je v Stolpu Škrlovec posnela material za novo ploščo (ta bo izšla pozimi) z avstrijskim producentom Hannesom Jaecklom. Rezidenco sta prav tako že zaključila N'toko in Igor Vuk, ki sta se v Kranju predstavila 5. septembra, ljubljansko občinstvo pa ju bo lahko slišalo 10. septembra v Tobačni. Odločila pa sta se za precej nenavadno sodelovanje; Igor je namreč vešč izdelovanja raznoraznih instalacij in sestavljanja različnih analognih glasbil in je N'toku zgradil muzikalično mašino. Organizatorji pravijo, da so še zlasti zadovoljni, ker bodo imele letošnje glasbene rezidence dolgoročne učinke. Želijo si namreč, da bi glasbenikom lahko omogočili, da širijo svojo paleto ustvarjalnosti in se razvijajo.

»Dvocikel sicer ne odkriva tople vode, vsako sodelovanje glasbenikov je lahko že neke vrste približek Dvocikla. Ali obratno. Idejno smo navezani na projekt In The Fishtank. Aprila smo zasledili, da Izštekani na Valu 202 vabijo v goste dve glasbeni skupini (Nina Bulatovix in Natriletno kolobarjenje s praho), da bi tudi skupaj pripravili poseben repertoar. Poklicali smo člane in jih povabili v Kranj na rezidenco, kjer lahko ustvarjajo v miru. Ideja za Dvocikel je nastala kot odgovor na naveličanost publike, saj so se v istih prostorih pojavljali isti glasbeniki. Ustregli smo torej želji, da slišijo še kaj drugačnega. Tudi glasbeniki sami skoraj brez izjeme z velikim navdušenjem sprejemajo naša vabila. Ker smo omejeni (s časom, kapacitetami in tudi finančno), omogočimo sodelovanje izbranim glasbenim izvajalcem, želeli pa bi si seveda, da bi priložnost dobilo še več glasbenikov,« poudarja Zala Vidali, ki si želi, da bi lahko ponovili uspešno sodelovanje med skupino Karmakoma in Dot ter Bakalino in Janezom Škofom z Marjanom Stanićem

Več o Dvociklu na uradni spletni strani www.dvocikel.si.