15.11.2017

Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani prejme Skladatelj Leon Firšt, znani tudi dobitniki Prešernove nagrade Akademije za glasbo

Po sklepu komisije za umetniško dejavnost je Akademija za glasbo objavila imena dobitnikov študentske Prešernove nagrade.

Sigic

Znani dobitniki Prešernove nagrade Akademije za glasbo in Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani
Foto: Andraž Purg

Prešernovo nagrado Akademije za glasbo letos prejmejo:

- oboistka Monika Babič za izvedbo Koncerta za oboo in mali orkester R. Straussa z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentor izr. prof. Matej Šarc)

- dirigentka Kristina Bogataj za magistrski zborovski koncert V prostranih gozdovih – I de stora skogarna (mentor izr. prof. Marko Vatovec)

- pevka Maja Ceglar za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju v akademskem letu 2016/17 (mentorica izr. prof. Pia Brodnik)

- pianistka Eva Dobnikar za izvedbo 1. koncerta za klavir in orkester S. Prokofjeva s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentor red. prof. Tomaž Petrač)

- pevka Sabina Gruden za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju v akademskem letu 2016/17 (mentorica doc. Barbara Jernejčič Fürst)

- pevka Tajda Jovanovič za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju v akademskem letu 2016/17 (mentor izr. prof. Matjaž Robavs)

- saksofonist Domen Koren za izvedbo Balade za saksofon in orkester F. Martina z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentor red. prof. Matjaž Drevenšek)

- skladatelj Tilen Lebar za celovečernji avtorski projekt Plastenje časa v ciklu Zvokotok Centra kulture Španski borci (mentor doc. Luka Juhart)

- saksofonistka Ita Nagode za izvedbo Balade za saksofon in orkester F. Martina s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentor izr. prof. Miha Rogina)

- dirigentka Alenka Podpečan za koncertno dejavnost v akademskem letu 2016/17 (mentor izr. prof. Marko Vatovec)

- pevka Inez Osina Rues za umetniške poustvaritve na koncertnem in opernem področju (mentorica izr. prof. Pia Brodnik)

- pianistka Teja Ulaga za izvedbo Koralne fantazije za klavir, zbor in orkester L. van Beethovna s Simfoničnim orkestrom ULAG ter združenim zborom ULAG in KGBL (mentorica red. prof. Tatjana Ognjanović)

- violinist Rok Zaletel Černoš za izvedbo Koncerta za violino in orkester F. Mendelssohna Bartholdya s Simfoničnim orkestrom ULAG (mentor red. prof. Vasilij Meljnikov)

Slavnostna podelitev Prešernovih nagrad Akademije za glasbo UL za študijsko leto 2016/17 bo na prvem koncertu Koncertnega abonmaja 2017/18, 21. novembra 2017 ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2016/17 pa prejme skladatelj Leon Firšt za skladateljski opus zadnjih dveh let (mentor izr. prof. Dušan Bavdek).