01.04.2021

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem v Novem mestu

Znanstvena konferenca z naslovom Kozmični anarhizem bo med 6. in 8. aprilom 2021, ob občinskem prazniku Mestne občine Novo mesto, iz prostorov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto prenašana na svetovni splet, natančneje na Youtube kanal omenjene osrednje dolenjske kulturne ustanove.

Press info

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem v Novem mestu

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem bo nadaljevala obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, t.i. Novomeške pomladi, delo njenega akterja, “kozmičnega anarhista”, Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru. Letos namreč mineva stoletje od izida avantgardnega časopisa Branka Ve Poljanskega Svetokret: list za ekspediciju na severni pol čovekovog duha, ki je izšla januarja 1921 v Ljubljani in mednarodne revije za umetnost in kulturo Zenit Ljubomirja Micića, katere prva številka se je pojavila februarja 1921 v Zagrebu. Sto let bo minilo tudi od prvega Jugo-Dada manifesta Dragana Aleksića, ki je bil aprila 1921 objavljen v tretji številki časopisa Zenit.

Prvi dan konference se bomo skozi prispevke in razpravo domačih in mednarodnih gostov v sklopu dveh panelov posvetili zgoraj omenjenim akterjem in dogodkom slovenske in širše jugoslovanske avantgarde. Drugi dan bodo nastopajoči strokovnjaki odprli prostor za premislek o delovanju koncepta “anarhizem” v sodobni popularni kulturi in umetnosti. Tretji dan bo namenjen predvsem premisleku in kontekstualizaciji tega pojma v širšem družbenem kontekstu, pa tudi predstavitvi umetniškega delovanja sodelujočih gostov v znaku središčnega pojma konference. Natančen program konference je opredeljen v priloženi priponki.

S prispevki se bodo na znanstveni konferenci predstavili ugledni domači in mednarodni gostje: Vid Bešter, doc. dr. Manuela de Barros, izr. prof. dr. Marijan Dović, dr. Magdalena Germek, prof. dr. Tomaš Glanc, prof. dr. Branislav Jakovljević, prof. dr. Nicolai Jeffs, prof. dr. Jasna Jovanov, doc. dr. Bara Kolenc, dr. Miklavž Komelj, prof. dr. Lev Kreft, doc. dr. Daniil Leiderman, doc. dr. Natalija Majsova, dr. Iztok Osojnik, Tjaša Pureber, izr. prof. dr. Peter Purg, izr. prof. ddr. Aljoša Pužar, prof. emer. dr. Irina Subotić, dr. Daša Tepina, Miha Zadnikar in Dragan Živadinov.

Znanstveno konferenco bo pospremil bogat umetniški program. Prvi dan bo program nadgradilo delo zvočne umetnice in pesnice Nine Dragičevič. Drugi dan bodo dogajanje pospremili dramski igralec Blaž Šef, ki bo interpretiral dela Antona Podbevška, video nastop umetnic Jule Flierl in Irene Z. Tomažin ter otvoritev razstave študentov ALUO UL “Kozmični anarhizem”. Tematski okvir konference se je namreč ponudil kot izhodišče za eksperimentalno nalogo študentov drugega letnika Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij ALUO UL, ki so ustvarjali pod mentorstvom doc. Emine Djukić, Andreja Lamuta in izr. prof. Petra Koštruna. Študentje fotografije in grafičnega oblikovanja so v svojem delu skozi različne vizualne načine reflektirali teme kozmičnega, avantgardnega, političnega, družbenega, vojnega, utopičnega, idealnega in tehnološkega. Pri tem so se spoprijeli tako s premislekom preteklih družbeno-umetniških paradigm kot tudi s sodobnimi označevalci in problematiko našega časa. Tretji dan pa se bosta s povsem novo kompozicijo predstavila Urška Preis - rouge-ah in Tine Vrabič - Nitz, ki nastopata kot II/III.

Prav posebej pa hkrati povabljeni, da se o temah, tesno vezanih na vsebino znanstvene konference, že pred, med in tudi po sami konferenci podučite skozi bogat program, ki bo na valovih Radia Študent pospremil dogodek.

Projekt soorganizirajo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Zavod Radio Študent, ALUO - Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, KUD Channel Zero in Založba Sophia.