03.06.2019

3. Mednarodno pevsko tekmovanje SGSM

V Novem mestu je minuli teden potekalo pevsko tekmovanje, ki že tretje leto poteka pod okriljem festivala Sem glasba, sem mesto.

Tanja Benedik

3. Mednarodno pevsko tekmovanje SGSM
Foto: Tanja Benedik

Organizatorji so razpisali kategoriji opere in samospeva za pevce v starosti do 32 let ter nagrado za najobetavnejšega tekmovalca do 24 let starosti. Odziv je bil velik, saj se je na tekmovanje prijavilo kar 31 tekmovalcev iz 8 držav.

Izbirno tekmovanje je potekalo v četrtek, v nadaljevanje pa so se uvrstili štirje tekmovalci v kategoriji samospeva in šest v operi. Mednarodno žirijo so sestavljali prof. Barbara Jernejčič Fürst (predsednica žirije, AG Ljubljana), prof. Ingrid Janser-Mayr (Mozarteum Salzburg, Avstrija), prof. Simon Dvoršak (AG Ljubljana), prof. Branko Mihanović (AG Zagreb, Hrvaška) in Petar Kovačić (ravnatelj HNK Ivana Pl. Zajca, Rijeka, Hrvaška).

Za področje samospeva sta bili podeljeni dve drugi nagradi. Prejela sta ju Marko Erzar (prof. Barbara Jernejčič Fürst, AG Ljubljana) in Matic Zakonjšek (Vlatka Oršanič, AG Zagreb). Nagrada za najobetavnejšega mladega pevca do 24 let je pripadla Lovru Korošcu (Pia Brodnik, AG Ljubljana).

Za področje opere sta prva nagrada in zlata plaketa pripadli Maji Ceglar (Pia Brodnik, AG Ljubljana), tretje mesto pa je zasedla Latvijka Laima Krigere, ki zaključuje magistrski študij na latvijski glasbeni akademiji. Nagrado za najobetavnejšo pevko je prejela Talita Sofija Komelj (Pia Brodnik, AG Ljubljana).