27.11.2017

Decembra slovenska premiera opere Hobit skladatelja Deana Burryja

Letos mineva osemdeset let, odkar je v slovenskem prevodu prvič izšla ena od najbolj branih knjig mladinske književnosti Hobit angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena. Ob jubileju Glasbena Matica Ljubljana pripravlja prvo slovensko izvedbo mladinske opere Hobit.

Sigic

Decembra slovenska premiera opere Hobit skladatelja Deana Burryja
Foto: Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana, Marko Vaupotič

Opera Hobit skladatelja Deana Burryja je priredba znanega istoimenskega romana J. R. R. Tolkiena, ki pripoveduje zgodbo o skromnem Bilbu Bogataju. Zapečkarski hobit je ravnodušen do avantur onkraj domačega praga, a se na prigovarjanje modreca Gandalfa poda na nepredvidljivo pustolovščino s škrati. Ti želijo osvojiti izgubljeni zaklad in ukaniti zmaja Smauga, ki leži na njihovem zlatu. Bilbo se spremeni v neustrašnega junaka, ki spozna, da je v njem več poguma kot bi kdorkoli mislil, celo on sam.

Opera za otroški zbor, bariton in manjši komorni ansambel je bila prvič izvedena leta 2004 v Torontu.  V Cankarjevem domu v Ljubljani bodo predstave na sporedu od 6. 12. 2017 do 23. 3. 2018 v izvedbi mladinskega zbora Glasbene matice in študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Predstava je koprodukcija Glasbene matice Ljubljana, Cankarjevega doma, Anton Podbevšek Teatra, Akademije za glasbo v Ljubljani in Slovenskega komornega glasbenega gledališča v sodelovanju z Zavodom Morpheus.

Hobit ni samo opera za otroke, ampak tudi opera, v kateri nastopajo otroci sami. Mladinski pevski zbor Glasbene matice z zborovodkinjo Irmo Močnik je k sodelovanju pri pripravi tega projekta povabil še druge mlade pevce ter študente Akademije za glasbo v Ljubljani. Za zbor je to že šesti glasbeno–scenski projekt v zadnjih letih, ki otrokom ponuja neposredno izkušnjo glasbenega gledališča in večdimenzionalnega umetniškega ustvarjanja. Poleg zborovodkinje Irme Močnik za mlade glasove skrbita še profesorica petja Tanja Rupnik in korepetitorka Nina Skebe.

Tudi za študente glasbe je nastop v operi pomembna dopolnitev njihovega rednega študijskega programa. Projekt sledi strategiji Glasbene matice, da mladim poustvarjalcem nudi možnost sodelovanja v pomembnejših vokalno-instrumentalnih projektih in skupnega ustvarjanja s profesionalnimi glasbenimi in gledališkimi umetniki. Glasbena matica s tovrstnimi opernimi uprizoritvami kot eno redkih društev skrbi za profesionalno predstavitev kakovostne operne literature, napisane za otroke.

Predstavo je režirala Nana Milčinski, dirigenti bodo študentje dirigiranja na Akademiji za glasbo Zoran Bičanin, Iztok Kocen in Črt Lasbaher, njihov mentor je Simon Dvoršak. Mentorji mladih pevskih poustvarjalcev prihajajo z Akademije za glasbo (Barbara Jernejčič Fürst, Matjaž Robavs) in glasbene šole Vič Rudnik (Katja Konvalinka).

Več o predstavi najdete na povezavi.