23.05.2022

Druga godba – osemintridesetič - Migracije zvoka (Ljubljana, 24.–30. 5.)

Druga godba se po treh letih vrača na tradicionalen majski termin, z njim pa tudi na enotedenski koncept z domačimi in evropskimi premierami ter z vrnitvijo izvajalcev, ki so od prvega nastopa v Ljubljani dosegli sloves najboljših. Dogajalo pa se bo tudi na SIGIC-u.

Press

Druga godba 2022

Festival Druga godba ponuja sedem koncertnih večerov na sedmih prizoriščih, tako notranjih kot zunanjih, z nastopajočimi, ki prihajajo iz dvanajstih držav s petih celin. Nedvomno je prvo ime festivala britanska zasedba Sons of Kemet, a takoj za njimi korakajo Rodrigo Cuevas iz Španije, maroški Bab L'Bluz, Orquesta Akokán s Kube in Moor Mother z drugega planeta. Odlična argentinska pevka Juana Aguirre bo s solo projektom doživela evropsko premiero, premierno predstavitev novega albuma pa obljublja domača zasedba Brina. Posebnost letošnjega festivala bo tudi mini showcase festival treh slovenskih zasedb, od nadobudnih Gugutk, izkušenega Kristijana Krajnčana z novim solo projektom DrummingCellist Zabučale gore, do malega orkestra Male mestne muzike. A to še zdaleč ni vse. Druga godba bo prvič obiskala sibirsko Burjatijo in jo čez litovske ravnice pripeljala na vrt Švicarije, s sodelovanjem makedonske skupine Pijan slavej in domačih matadorjev Jimmy Barka Experience pa bo zacvetelo novo koncertno prizorišče pred dvorano Tabor.

Dan pred tem bo Druga godba v Klubu Gromka v sodelovanju z Defonijo predstavila tudi popoldanski koncert izjemnega newyorškega kvarteta Columbia Icefield, ki ga vodi skladatelj in trobentač Nate Wooley.

Program letošnjega festivala so oblikovali Bogdan Benigar (vodja), Nika Vogrič Dežman, Senada Čorović, Ira Kolbezen in Zoran Pistotnik. Več informacij na spletni strani www.drugagodba.si

Neglasbeno dogajanje pa bo potekalo tudi v naši dvorani (Trg francoske revolucije 6, Ljubljana):

24. maj (torek)
11.00 | ArtistTalk: Rodrigo Cuevas moderira Ana Pandur*

25. maj (sreda)
17.30 | Okrogla miza: Zakaj je v glasbeni ponudbi pomembna spolna enakost in kako to vpliva na socialno vključevanje (pregled stanja po svetu) moderira Alexandra Archetti Stølen, sogovorniki: Nina Hudej, Jo Frost ter Andraž Kajzer*

26. maj (četrtek)
11.00 | ArtistTalk: Nate Wooley moderira Luka T. Zagoričnik*
11.45 | ArtistTalk: Juana Aguirre moderira Katja Utroša*

27. maj (petek)
11.00 | Panel: Predstavitev projekta Footprints Europe moderira Brigita Gračner, sogovornik Pierre Dugelay*

*prost vstop do polne zasedenosti

Dogodki so brezplačni in dostopni širši javnosti.