07.02.2022

Glasba v črkah: Dim in kri Aleša Češnovarja

Danes predstavljamo pesniško zbirko glasbenika Aleša Češnovarja, ki je bil najbolj poznan kot basist kultne skupine Niet.

SIGIC

Aleš Češnovar: Dim in kri
Foto: naslovnica knjige (foto: Janez Pelko)

Leta 2018 preminuli glasbenik ni bil le basist skupine, temveč eden od njenih soustanoviteljev. Poleg njega so bili v izvorni postavi še Primož Habič (vokal), Igor Dernovšek (kitara) in Tomaž Dimnik (bobni). Kasneje se je Aleš kot avtor, pevec in kitarist podal tudi na samostojno glasbeno pot - ustanovil je zasedbo Bard, s katero je izdal tudi istoimenski album.

Tokrat pa bi vas radi opozorili na njegovo pesniško zbirko Dim in kri, ki je v knjižni zbirki Frontier izšla leta 2018 pri Kulturnem centru Maribor. Pesniško zbirko lahko razumemo tudi kot poslovilno darilo svetu, od katerega se je že poslavljal. Tonja Jelen je v spremni besedi k zbirki svoje razmišljanje o Češnovarjevi poeziji končala z besedami: "Poezija A. Češnovarja kljub težkim soočenjem lirskega subkekta in njegove kritične distance do sveta še zdaleč ni povsem pesimistična; na trenutke je lirski subjekt kot povsem navdušen otrok, nekoliko infantilen, nato rockerski upornik, navdušen bralec in predvsem lirski subjekt, ki bralca nagovarja k skupnemu odkrivanju najtemnejših glob. Pri tem pa se ogne moraliziranju in na trenutke odvečni patetičnosti."

RDEČA MUŠNICA

v debelem črevesu

si je dom našla rdeča mušnica.

zelo je jezna

name

in na cel svet.

dan za dnem

mi pripoveduje zgodbo

o njegovem koncu,

a ji ne verjamem.

rad imam življenje

in rdečo mušnico.