09.02.2022

Glasba v črkah: Shramba ljubezni Milana Petroviča

Danes predstavljamo pesniško zbirko človeka, ki so ga nekateri mediji označili za prvo domačo pop-rock zvezdo.

SIGIC

Petrovič

Kariera pop-rock pevca, avtorja glasbe in besedil, "one-man-banda", animatorja in didžeja Milana Petroviča (oz. Petrovića) namreč traja nepretrgoma že vse od začetka šestdesetih let. V rojstnem Mariboru je obiskoval glasbeno šolo (solopetje in klavir, učil pa se je tudi kitaro), njegova profesionalna karierna pot pa se je začela na začetku šestdesetih let 20. stoletja, ko se je kot pevec in frontman priključil beat skupini Korali. Zasedba je veliko igrala po Sloveniji in bivši jugoslaviji, kasneje pa se je preimenovala v The Generation in se preusmerila na zahodni trg (Avstrija, Nemčija, Francija).

Po vrnitvi v domovino se je priključil mariborskim pop-rock zasedbam New Comes, After Eight, Aquarius, Talismani, kasneje pa še piranskemu ansamblu Virgo. Leta 1982 se je nato odločil za samostojno glasbeno pot. 

Po knjigi Avenija sanj je Shramba ljubezni (Kulturni center Maribor, 2021) njegova druga zbirka poezije oz. uglasbljenih besedil (tokrat tudi s krajšim dodatkom proze). Izdaja je obagatena z izdatnim fotografskim gradivom.

DEMON

Ne čakaj name,
saj
v moji duši
zate ni prostora,
v njej
drema demon,
ki
komaj čaka,
da skoči
na plano
in uniči tvoj zakon 
in dom.ž

Milan Petrovič (feat. Miha Kralj) - Dvajseta so nora leta (1986)