08.08.2021

Glasba v črkah: Mala čitanka Ivana Volariča - Fea

Poletne dni vam lahko popestri tudi poezija, še posebej, če je tako radoživa, kot je Feova ... Danes namreč mineva 11 let odkar je odšel.

SIGIC

Ivan Volarič - FEO: Mala čitanka
Foto: Viktor Škedelj Renčelj

Lani je pri KD Myra Locatelli izšla antologija Mala čitanka, v kateri je urednik Zdravko Duša izbral nekaj najbolj zanimivih pesmi Ivana Volariča - Fea. Knjižica predstavlja prerez njegovih pesmi iz vseh obdobij ustvarjanja in je zato odlična vstopna točka za tiste, ki se do sedaj še niso podrobneje seznanili z njegovo poezijo, kot tudi za tiste, ki so njegove posamezne zbirke že predihali - kajti te pesmi postavljene v antologijski izbor sedaj dobijo nekoliko drugačno konotacijo. Zbirka je res kot naročena za te poletne mesece, saj so mnoge od predstavljenih pesmi nadvse nabrite in duhovite. Ej, le kdo ne pozna tiste, že ponarodele: "najlepša jutra so zjutraj"?!

Ivan Volarič - Feo (1948-2010) je širše sicer najbolj poznan kot pesnik (njegov prvenec Desperado Tonic Water še vedno velja za kultno pesniško zbirko), a je bil poleg tega v kulturno življenje ožje in nekdanje širše domovine vpet tudi na mnoge druge načine. V letih 1971-1974 je urednikoval in objavljal v študentskem glasilu Tribuna in v reviji Problemi. Bil je kulturni urednik v Mladini in sodelavec Radia Študent. Nastopil je v nekaj filmih, za nas pa so seveda najbolj zanimive njegove povezave z glasbeno sceno.

Sodeloval je s skupino Buldožer, bil je boter imena skupine ter soavtor naslovnice prve plošče, ki je izšla leta 1975. Leta 1979 je začel sodelovati z Markom Brecljem, s katerim sta ustanovila duo Zlati zubi in veliko nastopala po Jugoslaviji. Sodeloval je tudi z glasbeniki iz skupine Marjanov čudni zajec ter zasedbo Hišni Band. V začetku devetdesetih je ustanovil skupino The Schmidt’s, kasneje je sodeloval s klaviaturistom Jožetom Zupanom, leta 2007 se je pridružil improvizatorjem Salamandra Salamandra.

Feo & The Schmidt's - Ambiental Haiku (IX. Korpus Delicti, 1991)